Rugby Mum – What’s in a name?

  -   Column
Mum met i-phone

Aan het einde van een jaar worden er traditiegetrouw allerlei overzichten en lijstjes gepubliceerd: de top 2000, het sport-jaaroverzicht, het nieuws-jaaroverzicht, het overzicht met wie ons dat jaar zijn ontvallen en ook wat de populairste (baby)namen waren in het afgelopen jaar.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) liet inmiddels weten dat de meest gekozen naam voor een meisjesbaby vorig jaar Emma was (685 meisjes werden zo genoemd) en dat kersverse ouders van een jongentje het meest (825 keer) voor Noah kozen. Die twee namen staan overigens al jaren steevast in de top 10.

Nu zijn rugbyers in mijn ogen hoe dan ook wat aparte types (ze weten dat de tegenstander ze vrij hardhandig van de bal af zal proberen te krijgen, of proberen – omgekeerd – bijvoorbeeld 100+ kg voorwaartse op stoom tegen het gras te krijgen….need I say more…..iets met steekje en los?!). Daarbij is hun sportkeuze – voor Nederlandse begrippen – vrij exotisch. Logisch dus dat ik langs het veld met regelmaat namen hoor die zeker niet in de top 100 van de SVB voorkomen. Maar zijn rugbyers inderdaad zo (leuk) raar dat je dat ook al aan de hand van hun naam kan vermoeden?

Dat (en het feit dat ik mij afvroeg hoeveel HRC-baby’s er naar de voorzitter worden vernoemd 😉) gaf reden voor een klein onderzoekje. Ik heb eens wat rondgevraagd en inderdaad het aantal leden met een naam de bij lange na niet in de top 100 voorkomt, lijkt best groot. Zelfs een van de – volgens mij – op de club het vaakst voorkomende namen (Tim) valt (net) buiten de top 100 van de SVB.

Dat lijkt dus te bevestigen wat ik al lang wist: “rare jongens die rugbyers”. Maar toch moet ik voorzichtig zijn, want ik hoorde ook Luuk (vast niet altijd hetzelfde gespeld) en Olivier vaak voorbij komen en die staan bij de SVB respectievelijk op plek 15 en 45.

Mijn conclusie: ze zijn dus niet alleemaal even raar en 100% garantie kan ik niet geven (want ik weet dat er in 2020 bij de seizoensafsluiting een speler in de prijzen viel die zo heet), maar als je niet wil dat je kind gaat rugbyen noem je hem misschien maar beter Noah.

Wees voorzichtig en tackle hard!

Liefs,
Mum

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement