Weet je nog toen….vroeger

  -   Nieuws
Herinneringen aan vervlogen tijden

Wij worden iedere week weer vrolijk als Theo Heesen ons een artikel over vroeger cadeau doet in de redactie e-mailbox. Hoe rijk de traditie en de historie van HRC zijn, is iets waar we – in de waan van de dag, waarbij er nog van alles moet – misschien niet altijd voldoende aandacht voor hebben. En dus zijn we blij en dankbaar dat Theo ons herinnert.

Het eerste clubhuis

De café’s zijn nog gesloten, maar de herinnering blijft. Ook al is het meer dan 40 jaar geleden. HRC bouwt in 1969 een nieuw clubgebouw en anno 2021 staat er wederom een schitterend onderkomen. Maar vóór die tijd fungeerde Café Rio Deux in de Rijklof van Goensstraat als pleisterplaats voor de HRC’ers. Tot aan het bezit van een eigen clubgebouw (in 1969) vergadert HRC in het café. Dat café wordt gerund door Rinus en Reina Ardon. Robbie Heckmann (de man die ook Jus van Doorn binnenhaalde) en John Wesseling maken Rinus en Reina warm voor de rugbysport. Zij krijgen het voor elkaar dat de achterkamer van Rio Deux ter beschikking komt van HRC. Op zondagmorgen is Rio Deux de vertrekplaats van de teams en aan het einde van de middag worden daar, overwinning of niet, de nodige glazen bier gedronken. Je zou kunnen zeggen dat Rio Deux het eerste clubgebouw van HRC was. 

HRC leert rugbyen 

Robbie Heckmann, oud-speler, oud-international en Erelid van HRC, is ondanks zijn respectabele leeftijd nog altijd zeer betrokken bij ‘zijn’ club. Zo onderhoudt hij de contacten met de ‘oudjes’ en zit hij in de commissie onderscheidingen. Zoals Jus van Doorn bij zijn komst al zei: niemand had verstand van het rugbyspel. Volgens Heckmann komt daar verandering in als de Engelsman Len Eggleston lid wordt van de club. Eggleston groeit uit tot een legende binnen HRC. Heckmann: “Hij heeft ons rugby geleerd”. Eggleston wordt met HRC zesmaal kampioen van Nederland en is vijf seizoenen lang aanvoerder van het eerste team: 1964, 1965, 1966, 1967 en 1968. Len heeft ook één keer het oranjeshirt gedragen. Als Engelsman kon dat eigenlijk niet, maar daar wordt creatief mee omgegaan. Hij speelt onder de naam Leo Egelstijn.

Tijdens de Haagsche Rugby Dagen van 2012 is Eggleston terug op het terrein van HRC. Heckmann was zijn ‘maat’ uit het oog verloren en probeerde al jaren om hem te vinden. Dat lukt begin 2012 via een e-mail naar zijn oude club in Engeland. Eggleston: “Ik was met mijn vrouw en de hond aan de wandel toen mijn telefoon ging. Robbie Heckmann. Een complete verrassing. Geweldig. Hij wilde mij ontmoeten, maar dat moest dan wel enige tijd later, want ik ging de andere dag naar de Canarische eilanden”. Afspreken was niet zo moeilijk, want zowel Eggleston als Heckmann vlogen op hetzelfde tijdstip naar de Canarische Eilanden. 

Voor de Haagsche Rugby Dagen nodigt Heckmann Len uit. De aimabele Engelsman is best een beetje emotioneel als hij richting het terrein loopt. “Allerlei herinneringen kwamen naar boven. Ik keek mijn ogen uit. Het clubgebouw had ik nog nooit gezien. Geweldig; zeer professioneel en gezellig. Dat zeggen jullie toch altijd”. De kampioensfoto’s worden bekeken en oude bekenden worden begroet. Ook Marcel Eman, ook al zo’n icoon bij HRC, wilde Eggleston ontmoeten: “Hij is toch een legende bij HRC”. 

Foto’s: Café Rio Deux. Robbie Heckmann (links) en Len Eggleston

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement