Weet je nog toen….Van der Linden in het clubhuis stond

  -   Nieuws

Als je het clubgebouw van HRC binnenkomt, zie je een grote kop van een bok boven de deur hangen. Waarom? Ooit was een bok de mascotte van de club. In de jaren 60 van de vorige eeuw, “woonde” het beest een tijdje in het clubgebouw, waar hij er een rotzooitje van maakte. Hij deed overal zijn behoefte. Die bok ook had een naam: Van der Linden. Hoe die bok aan zijn naam kwam? Dat vertelt Theo Heesen ons deze week.

In die tijd – de jaren 60 dus – kwam een verslaggever van een krant niet zelf naar een wedstrijd, maar belde deze gewoon na afloop een hem bekende speler en vroeg dan hoe de wedstrijd was gelopen Op basis van die informatie werd een berichtje geschreven. Oud-speler Robbie Heckmann: “Ze vroegen dan ook of iemand tijdens de wedstrijd iets bijzonders had gedaan. Maar wij vonden dat we het met z’n allen hadden gedaan en wilden geen namen noemen. Dus zeiden we: Van der Linden heeft het bijzonder goed gedaan. Dat kwam dan in de krant, maar in het team zat helemaal geen Van der Linden. We hebben de bok toen zo genoemd, als onze mascotte. ’s-Nachts stond hij vastgebonden buiten het clubgebouw en op een dag was hij verdwenen. Meegenomen. Het beest zal het niet overleefd hebben.”

Maar de naam Van der Linden bleef wel rondcirkelen binnen de club. Wie was dan die Van der Linden? De spelers van het eerste hadden hier veel plezier om. Op de Algemene Ledenvergadering van 26 november 1965 stookte speler Piet Spijk het vuurtje nog even extra op. Piet vroeg aan de voorzitter of hij de heer Van der Linden persoonlijk kende. Jus van Doorn, de toenmalige voorzitter, antwoordde ontkennend. Piet vertelde hierop dat Van der Linden aan de Meppelweg scheen te wonen. De voorzitter beloofde hem binnenkort een bezoek te brengen. Meerdere pogingen tot het bezoeken van deze mysterieuze figuur liepen ‘vreemd’ genoeg op niets uit.

Bok Van der Linden was overigens niet de oorzaak van de bokken in het HRC logo. Die bokken in het logo van HRC waren er al voor Van der Linden het clubhuis onveilig maakte. Het logo is ontworpen door Puck van de Bogerd. Puck, inmiddels 85 jaar, kan het zich nog goed herinneren. “Ik was 25 en kwam uit Frankrijk, waar ik American Football speelde. In Den Haag wilde ik dat ook weer, maar er was geen club. Toen kwam ik op de Hoek Waterstraat bij de rugbyclub. Ze hadden maar 8 leden, waaronder Robbie Heckmann. Door mijn contacten heb ik voor meer leden gezorgd, zodat we een volledig team hadden. We zorgden voor nieuwe shirts. Maar bij een nieuw shirt hoort een logo. Ik ben geinspireerd door het Zuid-Afrikaanse rugbyteam ‘De Springbokken’. Als je die bokken ziet bewegen, dan lijkt het net op rugbyers. Vandaar dat ik die bokken in het logo heb verwerkt.” 

Foto: Piet Spijk met de bok Van der Linden. 

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement