Weet je nog toen….legendes

  -   Nieuws
Pinard op HRC
HRC is een club met een rijke historie. Theo Heesen helpt ons dat herinneren

Veel toppers kwamen in het verleden naar HRC. Zoals bij de opening van het oude en nieuwe clubgebouw. Tijdens de Sevens kwamen de Franse topspelers Jerome Bianchi en Leon Loppy voor de Hagenaars in actie. En was de Nieuw Zeelandse legende Zinzan Brooke aanwezig op het galadiner. Maar ook topscheidsrechters kwamen naar Den Haag, zoals Jim Fleming en Derek Bevan.

Opvallend was het optreden van scheidsrechter Jim Fleming. De Haagse organisatoren waren er in geslaagd om deze toparbiter te strikken voor een optreden in Den Haag. Fleming opereerde al meer dan vijftien jaar als internationaal arbiter voor de Internationale Rugby Board. Hij is één van de meest ervaren en vooraanstaande scheidsrechters op het internationale front, was aanwezig tijdens vier World Cups, floot in 1991 de halve finale tussen Australië en Nieuw-Zeeland en in 1999 de halve finale tussen Nieuw-Zeeland en Frankrijk. 

Derek Bevan was een aantal malen tijdens de Haagse Rugby Dagen als scheidsrechter te gast bij HRC. Bevan is oud-internationaal scheidsrechter en floot naast vele internationale wedstrijden op vier World Cups. 

Bevan vertelde in 2005 aan het Haagsche Rugby Magazine dat zijn ongeluk zijn geluk was geworden. 

Op 23-jarige leeftijd kreeg de Welshman een ongeluk in de kolenmijnen. Na twee weken ziekenhuis kreeg hij het nadrukkelijke advies om drie jaar geen fysiek contact te hebben. Hij was toen captain ven rugbyclub Veadre. “Ik ben toen maar van alles gaan doen voor de club, zoals kleedkamers vegen etc. Iemand zei toen tegen mij: waarom ga je niet fluiten. Gek genoeg vond ik dat ik daar niet genoeg discipline voor had. De spelers echter vonden mijn stijl van fluiten goed.” De ene na de andere promotie volgde. Alles bij elkaar duurde het tien jaar voordat Bevan zijn eerste internationale wedstrijd floot. Mijn ongeluk werd mijn geluk. 

Een andere legende die op bezoek kwam bij HRC was Francois Pienaar. De aanvoerder van de Zuid-Afrikaanse Springbokken ontving in 1995 uit handen van Nelson Mandela de World Cup. Het was het eerste optreden van de Springbokken na de boycot.

Voor de World Cup 1999 kwam Pienaar als ambassadeur van Guiness naar Nederland (HRC) voor een persconferentie. In de middag gaf hij een trainingsclinic voor trainers en spelers uit heel Nederland. Ook poseerde hij voor het stenen embleem van HRC in de hal van het clubgebouw.

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement