Weet je nog toen….HRD en Oude Meesters

  -   Nieuws
oude meesters
Oude Meesters weer op Haagse Rugby Dagen

Theo Heesen frist ons geheugen gelukkig weer op, want hoe is het eigenlijk zo gekomen die Haagse Rugby Dagen en hoe zit het met doe Oude Meesters?

We staan aan de vooravond van de Haagse Rugby Dagen, voorheen het Béchet toernooi.

Het is een traditie die al sinds 1936 in stand wordt gehouden. In 1937 wordt in eerste instantie als datum 31 januari genoemd als speeldag. Later verandert dat om onduidelijke redenen in 14 maart. Wellicht dat slecht weer praten speelde. De vooroorlogse Béchet-toernooien worden in het voorjaar, tegen het einde van de competitie, gespeeld. Na de oorlog verandert dat en wordt het toernooi de opening van het rugbyseizoen. 

Het toernooi wordt – hoe kan het ook anders – jaarlijks in Den Haag gehouden. Bij de eerste na-oologse toernooien was het kennelijk niet zo vanzelfsprekend dat Den Haag de lokatie was. Zo werd er in de jaren vijftig van de vorige eeuw een aantal keren in Amsterdam gespeeld. In 1963 verzocht Rugby Club Hilversum om het toernooi te mogen organiseren. Dit ter gelegenheid van de ingebruikname van hun clubhuis en veld in ’s-Gravenland. HRC stemde toe, maar zag vervolgens hoe Hilversum zelf met de prestigieuze beker aan de haal ging. Dat kon zo niet langer en  sindsdien vindt de strijd weer ‘gewoon’ plaats in Den Haag.

De editie van dit jaar kent een bijzonder element. De Oude Meesters spelen om de Theo Snijders Cup. Een eerbetoon aan de overleden legendarische speler, trainer en coach van diverse verenigingen, maar zijn roots liggen bij HRC.

Dat de Oude Meetsers op de HRD spelen is overigens niet nieuw. Rond 1984/1985 zijn veel clubs die veteranen op de been kon brengen. Zij worden door HRC uitgenodigd om wedstrijden te spelen. Dat waren altijd gezellige wedstrijden, die tijdens de rust werden opgesierd door champagne. Daar waar anderen een sapje of een slok water kregen, daar brachten beide teams een toast uit op elkaar met een glas champagne. Net voor de rust gingen twee spelers te weten Harm Coldenhof en Willem Kummer naar de kleedkamer en kwamen terug gehuld in jacquet met vilderdas over hun rugbykleding en een emmer met ijs waarin zich een aantal flessen champagne bevond.

In 1990 zag toenmalig bestuurslid van HRC, Richard van Dalen, wat in het verzoek van leden van oud-studenten-rugbyclubs om een toernooi te organiseren. Sinds 1996 wordt dat toernooi gesponsord door de Grolsch Bierbrouwerijen en gaat het toernooi verder onder de naam Grolsch-Ooievaarstoernooi. Ook dat tournooi is in de regel onderdeel van de Haagse Rugby Dagen (dit jaar loopt het ten gevolge van Corona echter iets anders).

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement