Weet je nog toen….Haagse Rugby Dagen

  -   Nieuws
Joop Pieterse ontvang cadeau van London Nigerian RFC

De artikelen van Theo Heesen doen vaak terugdenken aan lang vervolgen tijden en brengen mooie herinneringen boven. Deze week – nu de laatste loodjes van de pandemie-maatregelen zwaar vallen, want we willen zo graag weer van alles – stemt zijn bericht weemoedig, wat wat missen we onze Haagse Rugby Dagen! Nog even volhouden (en lekker lezen over hoe het ooit begon.)

Een jaarlijks hoogtepunt binnen HRC zijn de traditionele Haagse Rugby Dagen. Wat begon als het Béchet toernooi, genoemd naar Paul Béchet de legende uit de beginjaren van HRC, groeide uit, tot een uniek evenement.

DSR-C (Delftse studenten) was de eerste winnaar van het Béchet toernooi, dat plaatsvindt op 26 januari 1936. Later werd het toernooi verplaats naar het laatste weekeinde van augustus en vormt de officieuze opening van het rugby seizoen in Nederland.

Aan het toernooi namen deel: AAC, ARVC, DSR-C, GRC, RC’35, Oude Tijgers en HRC. AVRC was een Amsterdamse rugbyclub, min of meer de voorloper van Ascrum. GRC was de Groninger rugbyclub, terwijl RC’35 een kortstondige afsplitsing was van AAC.

De bereidheid van de Nederlandse club om voor het toernooi naar Den Haag te komen, nam echter af. Je kent de termen wel: past niet in onze voorbereiding. Kiezen voor een eigen toernooi e.d. In 1996 liet HRC weten dat de Nederlandse clubs het laten afweten en dat er geen openingstoernooi komt.

Er kwam onmiddellijk een reactie van de mensen van Den Haag Topsport. Zij benaderden Ruud Truijens, die dan o.a. de PR voor de club verzorgt. Den Haag Topsport wil Den Haag als topsportstad internationaal op de kalender zetten. Hun inzet wordt een sponsorbedrag, op voorwaarde dat HRC drie internationale topteams haalt en het toernooi de Haagse Rugby Dagen wordt genoemd. Dus geen Béchet toernooi meer. Maar er wordt nog wel gestreden om de Béchet beker. Daarmee sloot HRC aan bij de Haagse Korfbal Dagen en de Haagse Hockey Dagen. De bedoeling is dat vier teams strijden om de Béchet beker. Twee topwedstrijden op vrijdag en twee topwedstrijden op zondag.

Joop Pieterse en Ruud Truijens werken dag en nacht om het geheel voor elkaar te krijgen. Met z’n tweeën. Dat is vandaag de dag ondenkbaar. De eerste editie wordt in 1998 gehouden. Als deelnemers zijn naast HRC uitgenodigd Pro-Am, een ploeg van aanstormend talent uit Zuid-Afrika, London Nigerian RFC, een groep Nigeriaanse rugby’ers uit Groot Brittanië en de Impala’s, de Nederlandse selectie.

Een fraai programmablad en een fraaie aankleding van de accommodatie geven de Haagse rugby dagen cachet.

Het sterke deelnemersveld moet garant staan voor toprugby. Echter, op het laatste moment ontvangt de organisatie een onverwacht afzeggen van de Zuid-Afrikanen. De spelers blijken niet in het vliegtuig te zitten. Een telefoontje naar Zuid-Afrika leert Ruud Truijens al snel dat Pro-Am helemaal niet komt. Volgens hun agent zijn de financiële middelen niet voldoende om de trip te maken. In allerijl wordt een vervanger gezocht. Deze wordt gevonden in het nationale studententeam. Op de openingsavond wint London Nigerians van de Impala’s (22-14). HRC verslaat de studenten. Op de finaledag staan HRC en de London Nigerians tegenover elkaar. HRC verlies met 20-7 en is London Nigerian RFC de eerste winnaar van de Haagse rugbydagen.

Ruud Truijens en Joop Pieterse kregen nog een tegenvaller. Op zondag zegde de Nationale selectie af. Bondscoach Geoff Old: “Dit toernooi is voor mij de gelegenheid om een aantal jonge spelers te testen. Tegen de Nigerians is dat goed gelukt. Tegen de studenten zie ik dat niet zitten.”

In latere jaren werd de organisatie uitgebreid. Met twee man zo’n toernooi te organiseren is haast niet te doen. Maar het pionierswerk van Truijens en Pieterse heeft er wel toe geleid dat we – hoewel door de bouw van een nieuw clubgebouw en het coronavirus al twee jaar geen HRD meer is gehouden – de traditie toch wordt voortgezet. Joop Pieterse is nog wekelijks op de club te vinden en Ruud Truijens is van maart tot oktober in Frankrijk waar hij bij zijn huis ook nog drie gites runt. (www.vakantie-dordogne.com

Foto’s: Joop Pieterse ontvang een cadeau van London Nigerian RFC en Ruud Truijens zit relaxed in Frankrijk.

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement