Weet je nog toen….die trip met 100 (!) kids

  -   Nieuws
100 kinderen op trip
HRC is een club met een rijke historie, Theo Heesen helpt ons dat herinneren.

Reizen in Coronatijd is voor een sportclub al meer dan anderhalf jaar niet mogelijk. Als we – aan de hand van Theo Heesen – terugkijken naar 2010, waarin HRC met 100 kinderen op trip ging naar Engeland, hopen we dat deze tijden weer terugkomen.

Een rugbyteam dat op trip gaat naar Engeland is geen unicum. Veel clubs gebruiken de schoolvakanties om met één of twee teams de oversteek te maken, maar om met de hele jeugd dat avontuur aan te gaan, dat is bijzonder! HRC deed het. Eind 2010 gingen we met 100 kinderen en 30 begeleiders naar de bakermat van het rugby: het Engesle plaatsje Rugby.

Manuela Pieterse-May draaide daar haar hand overigens niet voor om. Ze organiseerde al zo’n tien jaar de trips. “Deze keer zijn we met de Benjamins tot en met de Colts (leeftijden van 8-9 tot en met 17-18 jaar gegaan.” Een heel georganiseer? Volgens Manuela niet. “Uiteindelijk heb ik vanuit Nederland niet veel hoeven te regelen. Rugby is een ongelooflijk leuke club, met relaxte mensen. Ik heb me alleen druk hoeven te maken over het vervoer en de slaapplaats. Voor de rest heeft de club daar ons het hele weekeinde bezig gehouden.

“Zaterdags hebben we bij de Rugby Lions gespeeld, zondag zijn alle teams, behalve de Colts naar Nuneaton gegaan en hebben daar gespeeld. Voor de zaterdagavond kon ik via mijn contactpersoon bij de Lions, die weer contacten had bij Leicester Tigers, aan goedkope kaartjes komen voor de wedstrijd van zondag. Zelf hebben we eigenlijk niets hoeven te regelen. Wij zijn ook nog met de kleintjes naar de school geweest, het museum en naar Warwick Castle. Met de oudere jeugd vanaf de Cubs zijn we gaan paintballen.”

Over de organisatie vooraf vertelde Pieterse: “Weet je, ik doe dit al tien jaar en is voor mij niet zo ingewikkeld. In eerste instantie maak je een plannetje, waar willen we heen? Dan ga je contacten leggen in het buitenland. De Rugby Lions zijn bij ons op de Haagse Rugby Dagen geweest en via Tony Boersma heb ik een contactpersoon gekregen. Dan is het toch wel wat makkelijker binnenkomen. Zij vroegen ons: met hoeveel mensen komen jullie en welke leeftijdscategoriën? 120 man bleek geen probleem te zijn. Mijn ervaring van de afgelopen tien jaar is, dat de club waar je op dat moment naartoe gaat, het schema regelt. Ik moet hoofdzakelijk voor onderweg eten en drinken regelen. Maar dat is een dagje boodschappen doen. Vaak willen ouders ook de trip meemaken. Ik begrijp dat wel, maar we vragen wel of de ouders niet in hetzelfde hotel willen gaan zitten. Dat verstoort het groepsproces. De jongeren leren de ouderen kennen en andersom. We hebben een topweekeinde (vier dagen) gehad.”

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement