Weet je nog toen….de Eurocup

  -   Nieuws

In de jaren rond de eeuwwisseling speelde HRC in de Eurocup. Theo Heesen vertelt er deze week over.

Voor de nummers één en twee van de nationale competitie wordt in 1996 een Europees toernooi ingesteld: De Eurocup. Deelnemende landen: België, Duitsland en Nederland. Van de zes edities worden er vijf gewonnen door HRC. 

Enkele edities later haakt Duitsland af. Als vervangers worden twee Noord Franse teams erbij betrokken.

HRC start voortvarend in de eerste editie. Het won achtereenvolgens van het Belgische Kituro en het Duitse Victoria. In de halve finale wordt de tweede Nederlandse deelnemer – DIOK – de tegenstander. Ook dat leverde winst op en de Hagenaars haalden de finale. Tegenstander het Belgische Bosvoorde (Boitsfort).

Het stadion van Brussel is het strijdtoneel van de eerste Eurocupfinale. Heel Den Haag was euforisch. Met een televisieploeg van TV West, verslaggevers van plaatselijke radiostations, de Haagsche Courant en drie supportersbussen gaan de Hagenaars optimistisch naar de Belgische hoofdstad. De HRC selectie is al een dag eerder vertrokken. In Brussel heerst een echte cupsfeer, compleet met bier en bratwurst. 

HRC speelt een voortreffelijke wedstrijd en met nog één minuut op de klok, leidt de Haagse ploeg met 12-17. Maar in de laatste seconde wordt die voorsprong uit handen gegeven (19-17). De tranen vloeien rijkelijk en de verbijstering is op ieder Haags gezicht te lezen. Zo ook bij teammanager Ruud Truijens. Ondanks de twijfelachtige beslissingen van de lijnrechters is na afloop in de kantine geen enkel spoor van rivaliteit te bekennen. De Belgen zeggen: “Alei, drinken we nog een potje voor gij vertrekt?.” En dat is tegen geen dovemansoren gezegd.

Een verbouwereerde teammanager Ruud Truijens

Het jaar erop lukt het wel. Het wordt een volledig Nederlandse finale. HRC tegen DIOK. In de tweestrijd (dat jaar best of twee), wordt DIOK volledig overklast en is de eerste Eurocup binnen. 

Er zouden er nog vier volgen:

1. 1997 Bosvoorde – HRC 19-17
2. 1998 HRC – DIOK 10-3 en 22-3 3. 
3. 1999 HRC – Asub  Waterloo 33-16 en 20-6
4. 2000 HRC verliest van Hannover (geen finale)
5. 2001 HRC – Villeneuvois dÁsc 33-6
6. 2002 HRC – AAC 22-15 en 22-23
7. 2003 HRC – Bosvoorde 27-24 en 6-8

In 2000 is er geen finaleplaats voor HRC. Hoewel de eerste wedstrijd tegen het Belgische Visé met 27-19 wordt gewonnen, maar de uitwedstrijd tegen het Duitse Hannover heeft nogal wat voeten in de aarde. Onderweg naar het clubhuis van Hannover stopt de bus ermee. Leden van Hannover halen de spelers op met personenauto’s. Geen ideale voorbereiding. Na een slechte wedstrijd verliest HRC met 9-6 en daarmee zijn de kansen op prolongatie van de Eurotitel verkeken. 

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement