Ja, was mijn antwoord in juli op de vraag van het bestuur van de Haagsche Rugby Club, of ik de nieuwe Vertrouwenscontactpersoon (VCP) van deze mooie club wilde zijn. En ja, het is een weloverwogen besluit geweest nadat ik te raden was gegaan in mijn directe omgeving en een goed gesprek met een ervaringsdeskundige. Graag wilde ik goed van start gaan in mijn nieuwe functie binnen HRC. Daarnaast vond ik het belangrijk om in september eerst een cursus van de NOC/NSF bij Rugby Nederland te volgen in Amsterdam.

Maar wie ben ik, ik ben Saskia Wesselius, 54 jaar en moeder van Fréderique Spoelman, al drie jaar lid van HRC en sinds september gestart op de Rugby Academy Zuid West in Den Haag. Ik ben werkzaam bij het ministerie van Buitenlandse Zaken als adviseur communicatie en personeel bij het bureau Nationaal Coördinator Internationale Functies. Ik adviseer, ondersteun en match hier Nederlanders op Top- en Senior niveau voor Nederland strategische plekken en prioritaire Internationale Organisaties zoals de Verenigde Naties en de Wereld Bank. Een functie waar vertrouwen en integriteit hoog in het vaandel staan.

Luisteren, spiegelen, vertrouwen geven, maar zeker ook duidelijk je rol uitleggen binnen je sportclub. Je leert waar ouders en kinderen bij jou voor terecht kunnen bij de club. Denk hierbij aan: seksuele intimidatie, grensoverschrijdend gedrag, discriminatie, pesten en uitsluiting. Hierover ging de training Vertrouwens Contact Persoon in Amsterdam. Een leerzame training die meer inzichten geeft in de functie van VCP.

In mijn rol als vertrouwenscontactpersoon ben ik bereikbaar voor iedereen die bij de vereniging betrokken is. In deze rol kies je geen kant naar aanleiding van wat je hoort. De VCP is géén hulpverlener en je doet géén onderzoek in de vereniging bij incidenten. Een Vertrouwenscontactpersoon luistert, denkt mee en kent het sport netwerk. Daarmee is deze rol een welkome aanvulling op de taken van het bestuur. Ik vind een sociaal veilige sportomgeving erg belangrijk voor iedereen binnen onze rugbyclub. Daarom wil ik mij graag inzetten door seksuele intimidatie, grensoverschrijdend gedrag, discriminatie, pesten en uitsluiting binnen de vereniging tegen te gaan. Heb je een persoonlijk probleem of zijn er andere vertrouwelijke zaken die je niet wilt bespreken met je trainer, begeleider of het bestuur dan kun je altijd bij mij terecht. Ik bied je een luisterend oor. En waar nodig kan ik je doorverwijzen naar andere instanties als dit nodig mocht zijn.

Het is belangrijk om te weten dat het bestuur altijd verantwoordelijk blijft voor de vereniging, daarom moet ik als VCP ieder incident melden bij het bestuur. Dit kan altijd anoniem als je je daar prettiger bij voelt. Heb je een vraag of voel je je ergens niet prettig bij dan kun je mij bereiken per e-mail vertrouwenspersoon@haagscherugbyclub.nl of per telefoon 06-51087950.

 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement