Rugby Mum – Theo

  -   Column
Mum met klein HRC shirt
Het wel en wee van een rugbymoeder. Periodiek schrijft de moeder van een HRC-jeugdspeler over haar belevenissen rondom de favoriete sport van haar zoon.

Zo leuk, die stukjes uit de oude doos! Ik werp mij onmiddellijk op als vrijwilliger om – met welk team dan ook – mee te gaan op Canada-trip en heb – geïnspireerd door de bijdrage van Theo Heesen – ook zelf een wetenswaardigheidje gevonden. Niet over de club natuurlijk (dat mums hun plaats moeten weten is mij herhaaldelijk “liefdevol” ingepeperd), maar over Theo. Over Theo Mann wel te verstaan. Die van onze Theo Mann-Bouwmeesterlaan, mét een streepje! 

Waarom dat streepje belangrijk is? Omdat zo’n streepje bij een getrouwde vrouw tussen de achternaam van haar man en haar meisjesnaam staat. (Iedereen die dus zou denken dat het bijvoorbeeld Niek van der Schatte-Olivier of Melcher de Bosch-Kemper is, is alvast gewaarschuwd en, ook belangrijk, de vrouw van zo’n chique-achternaam-man heet dus “zijn van hier tot daar naam STREEPJE haar meisjesnaam”). Maar dat terzijde, terug naar Theo.

Theo van onze laan was dus een meisje! Theodora Bouwmeester, die trouwde met meneer Mann. Theo (1850-1939) was (net als de rest van de personen waarnaar de straten in de buurt van de club zijn vernoemd) een actrice en geen onbelangrijke ook; ze gold lang als Nederlands aller bekendste actrice. Nog nooit van gehoord? Nou, misschien vergis je je want in 1911 kreeg Theo ter gelegenheid van haar veertigjarig jubileum aan het toneel een ring van een bewonderaar (nogmaals, ik ben dol op historie, naast Canada-trip-vrijwilliger wil ik ook best juwelen in ontvangst nemen). Van die ring heb je misschien wel eens gehoord?

Er zat overigens wèl een voorwaarde aan die ring vast (en nee, dit wordt nu niet opeens een trip-waardig verhaal, we hebben het over 1911 hè, toen was alles nog heel netjes en kuis en bestond er nog geen #). De deal was dat Theo haar ring moest doorgeven aan een in haar ogen waardige collega. Sinds 1935 wordt de Theo Mann-Bouwmeester-ring dus doorgegeven door de crème de la crème van de Nederlandse actrices. Op dit moment heeft Halina Reijn hem.

Overigens wordt vanaf 1955 ook de Theo d’Or uitgereikt; de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol in het afgelopen theaterseizoen. Ook die is vernoemd naar onze Theo dus! 

Tja, reizen, shoppen, uitgaan…..Ik kan niet wachten….  

Wees voorzichtig, houd moed en tackle hard!

Liefs,
Mum

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement