Terug van weggeweest: Tom Eelman

  -   HRC 1

Jij hebt flink wat ervaring opgebouwd in de afgelopen jaren. Waar is de liefde voor rugby ooit ontstaan? En hoe is dat verder gegroeid?

De liefde voor rugby begon bij HRC. Ik was altijd te agressief voor voetbal dus mijn vader dacht dat rugby wel iets voor mij was. Toen ik ongeveer 5-6 was heb ik mee gedaan met een van de HRC dagen en daarna was het meteen raak. 

Jij hebt in je wilde jaren meegedraaid bij de jeugd. Wat is je mooiste jeugdherinnering aan HRC?

Ik herinner me nog goed dat we met slecht weer en regen na de training of wedstrijd door het modder gingen glijden. Dat vond ik altijd erg mooi om te doen. M’n moeder wat minder.

Wat heeft rugby jou tot nu toe gebracht?

Rugby heeft mij tot nu toe heel veel gegeven. Zeker veel discipline en hoe om te gaan met je tijd, maar meest belangrijk veel plezier. Ik rugby omdat ik het leuk vind en heb daardoor veel geweldige mensen ontmoet en ervaring opgedaan. 

Jij bent als jongeman vertrokken naar het buitenland. Waar begon de reis en wat heb je daar geleerd wat je op de Nederlandse rugbyvelden wil laten terugkomen? 

De reis begon in Engeland in Surrey waar ik meerdere jaren met mijn familie heb gewoond. Nadat ik klaar was met school heb ik een half jaar in België bij Kituro gespeeld. Uiteindelijk heb ik de rest van dat jaar in Nieuw-Zeeland gespeeld. Ik wil alles wat ik heb geleerd van die verschillende plekken laten terugkomen op het veld in Nederland.         

Wat wil jij de jeugd van HRC meegeven/leren?

Ik wil de jeugd mee geven dat ze hard moeten werken als ze ver willen komen in rugby. Er zijn zo veel goede spelers in de wereld, dus als je een kans wilt maken moet je er echt hard voor werken.

Wat is er veranderd sinds je weg bent gegaan?

De betere vraag is wat is niet veranderd. Maar om wat te noemen: het nieuwe clubhuis en de inspanning om er een betere club te maken en weer succesvol te zijn. Niet alleen goede jeugd, maar ook met de senioren. Dat is denk ik wel het grootste verschil.  

Wat zijn je ambities en waar denk jij dat je staat over 5 jaar?

Mijn ambitie binnen het rugby is om zo goed mogelijk te worden. Ik wil kijken hoe goed ik kan zijn en hoe ver ik daarmee kan komen. De droom is nog altijd om voor de Harlequins te spelen in Engeland. Als dat mij lukt dan is het toch echt wel a dream come true. Over 5 jaar zal ik nog steeds met veel plezier spelen, maar moet nog zien waar dat zal zijn. 

Hoe heeft rugby jou maatschappelijk verder geholpen en leg uit hoe?

Rugby heeft mij ontzettend geholpen met elke deel van mijn lieven en heeft mij ook een beter mens gemaakt. Door het rugby heb ik meerdere life skills geleerd. Wat rugby het meeste voor mij heeft gedaan, is hard te werken en respect te tonen naar mensen. 

De club wil de jonge rugbytalenten en de senioren bij elkaar brengen. Hoe kan jij daarbij helpen?

Door aan de jonge talenten mijn ervaring en skills mee te geven die ik zelf heb geleerd. Zo kunnen zij als ze ouder zijn de senioren versterken. Daarom hoop ik ook om mee te helpen met het succes van de senioren zodat de jonge talenten voor het eerste willen spelen. 

Wat vind je van de visie om met Nederlandse talenten in de top van Nederland spelen.

Ik vind dat het zo hoort. Om als sport te groeien in Nederland hebben wij Nederlandse spelers nodig die aan de top spelen zodat kinderen daar als voorbeeld naar kunnen kijken. Hoe meer Nederlanders er in de top blijven spelen hoe beter het rugby kan woorden.

Wat was het mooiste herinnering met de boys van HRC?

Weet niet meer waar het was maar een toernooi weekend waar wij bleven overnachten. De herinneringen aan dat weekeinde buiten het veld zijn bijna nog mooier dan op het veld.   

Jij hebt een verleden in het buitenlands rugby. Waar ben jij allemaal heen geweest en wat is je mooiste verhaal/anekdote?

Ik heb dus meerdere jaren in Engeland gespeeld in de jeugd. Daarna een half jaartje bij Kituro en in Nieuw-Zeeland. Uiteindelijk ben ik in Exeter, waar ik studeer, gaan spelen. In Nieuw Zeeland heb ik geleerd dat to be a great rugby player you need to be a great man. 

Favoriete rugbyspeler: Brian O’Driscoll en Dan Carter
Leukste Positie: Flyhalf 
Gaafste wedstrijd ooit: competitie finale Nieuw-Zeeland 
Mooiste stadion van de wereld: Principality Stadium

Deel dit artikel:    
 
 
© 2023 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement