Sponsor in the spotlight: Van Ginkel Groep

  -   Nieuws
Van Ginkel Groep
HRC wordt ondersteund door een aantal schitterende ondernemingen. Reden om een kijkje te nemen bij onze sponsoren.

Onze laatste sponsor in de spotlight Praeter was al een opmaat voor een boel goede voornemens die – traditiegetrouw – toch bij een (niet meer helemaal) nieuw jaar passen. De sponsor die we deze week in de schijnwerpers zetten sluit daar heel mooi op aan. De hoofdgedachte van de Van Ginkel Groep – “duurzaam vergroenen” – is natuurlijk helemaal van nu en benadrukt twee punten waar we allemaal aandacht voor moeten hebben: duurzaamheid en oog voor groen en natuur. Maar voordat Jorrit Zwart van de Van Ginkel Groep los gaat op hoe dat duurzaam vergroenen bij Van Ginkel precies vorm krijgt, moeten we eerst een andere prangende vraag tackelen.

De Koninklijke Van Ginkel Groep is een familiebedrijf van 118 jaar, waar inmiddels de 5e generatie zijn intrede heeft gedaan en waarin naast de familie zelf zo’n 260 medewerkers vol passie actief zijn. Maar feit is ook dat de onderneming – ooit begonnen met de verkoop van zaden, doorgegroeid naar bloemisterij en een tuincentrum en van daaruit doorontwikkeld naar een allround groenbedrijf – oorspronkelijk gevestigd is en nog steeds haar hoofdkwartier heeft in Veenendaal. En hoewel ze inmiddels een vrijwel landelijke “dekking” hebben en er kantoren zijn in Oud Ade, Lettele  Zeist, Deventer, Leiderdorp en Amsterdam, laat een reclamebord langs het veld van HRC in Den Haag zich nog niet een twee drie verklaren.

Hoewel Jorrit enthousiast vertelt dat onderdeel van “duurzaam vergroenen” het verbeteren van de leefomgeving voor mens, dier en natuur is, dat dat een enorme uitdaging is in een dichtbebouwd land als het onze, en dat die focus op een betere en gezondere leefomgeving, het sponsoren van sportverenigingen in de buurt tot een volstrekt logische stap maakt, geven we ons nog niet gewonnen. Dat de Van Ginkel Groep de tennisvereniging waar Jorrit zelf speelt en de voetbalvereniging waarbinnen meerdere medewerkers actief zijn, sponsort, past inderdaad mooi in het plaatje, maar de Haagsche Rugby Club? Waar komt dat vandaan? Jorrit bekent vervolgens dat hij – als het ergens te vinden is – met groot plezier naar rugbywedstrijden op TV kijk en hij persoonlijk een zwak voor de sport heeft. Ook grappen we wat over grasherstel (sportvelden is toevallig net niet een van de specialiteiten) en bespreken we dat “contact” dat bij rugby obvious is, ook bij alle medewerkers van Van Ginkel ingebakken zit (al is dat dan (in)contact met de natuur). Vervolgens komen we uit bij het schitterende natuurzwembad dat ze in Den Haag bij een van onze leden hebben aangelegd. De passie voor onze mooie sport en minstens zo grote passie voor groen vormden een punt van herkenning en een instant klik en dus kwam er een bord.

Zo’n klik met een opdrachtgever is overigens eerder regel dan uitzondering bij Van Ginkel, want de focus ligt niet primair op verkopen; alle medewerks zetten zich allereerst in om goed te luisteren en op basis daarvan te adviseren. Pas daarna volgen een eventuele offerte en een ontwerp, de aanleg en het onderhoud. Wat dat laatste betreft, tenminste 1 jaar onderhoud – maar dat kan ook langer – is standaard inbegrepen want bij Van Ginkel willen ze zeker weten dat alles wat is aangelegd zich optimaal en naar volle tevredenheid ontwikkelt.

Waarover ze dan adviseren c.q. wat ze ontwerpen en aanleggen? Eigenlijk al het groen en (natuurzwem)water voor particulieren of bedrijven en zowel voor binnen als voor buiten. Denk aan tuinontwerp en -aanleg, nieuw en innovatief groen zoals groene gevels, -binnenmuren en -daken, (kantoor)beplanting en binnentuinen, (zwem)vijvers, verlichting en natuurontwikkeling. Dat klinkt als alleskunners en dat zijn ze natuurlijk ook, maar vergis je niet. Het bedrijf onderscheid zich echt van een “huis-tuin-en-keuken-hovenier”. Van Ginkel heeft verschillende onderdelen die stuk voor stuk tot de top specialiseten op bepaalde onderdelen behoren. Dat blijkt wel uit het feit dat ze in december 2021 op het Biotop-congres in Wenen zowel in de categorie Swimming Pond als in de categorie Living Pool de eerste prijs wonnen, en op het EILO-congres (European Interior Landscape Organisation) in Lyon als winner gekroond werden in de categorieën Vertical Green en Green Interior (voor de goede orde winner van een sterk deelnemersveld van 52 inzendingen uit 15 landen).

Een dergelijke koppositie kan natuurlijk alleen behaald en behouden worden als je je onderscheidt van de massa. Ons gesprek komt dus als vanzelf op innovatie. Waar we dat “vergroenen” al terug zagen in het brede maar toch ook specialistische palet dat de Van Ginkel Groep aanbiedt ligt die innovatie natuurlijk dicht tegen dat tweede steekwoord aan dat in het begin van ons gesprek al viel: “duurzaam”. Jorrit legt uit dat een groen dak het rendement van je zonnepanelen kan verhogen, dat groene gevels isolerend werken, dat diverse met kruiden verrijkte  groenstroken de biodiversiteit ten goede komen en plagen zoals de eikenprocessierups kunnen tegen gaan, dat innovatieve groen daken ook kunnen voorkomen dat het riool overbelast raakt doordat ze water vasthouden en dit pas laten afvloeien als het niet regent, dat groene muren en binnentuinen in woningen en bedrijven het welbevinden van de bewoners/en gebruikers aantoonbaar verbeteren en ga zo maar door.

Dat meedenken, die innovatie, die enorme kennis, de passie voor groen en ook al die schitterende en speciale projecten werken enorm aanstekelijk. De Van Ginkel Groep past als geen ander langs ons mooie grasveld en een ieder die iets met groen in of buiten huis of kantoor overweegt doet zich zelf tekort als ze niet tenminste ook contact zoeken met deze bijzondere en mooie sponsor. Van een mailtje naar info@vanginkelgroep.nl of een telefoontje naar het algemeen nummer 0318-51 90 39 komt ongetwijfeld iets moois (en groens).

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement