Sponsor in the spotlight: Praeter

  -   Nieuws
medewerkers praeter
HRC wordt ondersteeund door een aantal schitterende ondernemingen. Reden om een kijkje te nemen bij onze sponsoren.

Praeter: langs het veld zal je tevergeefs naar een bord van deze sponsor zoeken en misschien zijn ze zelfs wel de onopvallendste sponsor van HRC, maar tegelijkertijd is het wèl een sponsor waar onze mooie club dag in dag uit profijt van heeft. Nieuwsgierig? We zetten ze met trots in de spotlight en leggen je uit hoe het zit.

In de week dat er in Glasgow bepaalt geen baanbrekende besluiten werden genomen, terwijl iedereen wel heel hard roept dat we echt meer oog moeten hebben voor de manier waarop we met natuur en klimaat omgaan, stond ook de afspraak met Bastiaan Stevens op de agenda. Dat was een voorrecht, wat Bastiaan leeft “verbeter de wereld begin bij jezelf” to the fullest. Als we tegen het einde van de middag een praatje maken op het kantoor van Praeter aan de Nassau Ouwekerkstraat 3 hier in Den Haag, heeft hij er een indrukwekkend aantal fiets-kilometers opzitten; hij had wat afspraken in Rotterdam en vond het niet nodig dat met de auto te doen.

Dat Bastiaan goed nadenkt over onze impact op de natuur en de energietransitie blijkt overigens uit veel meer. Zo is het opvallend fris in kantoor, maar toch niet onbehagelijk. “Infrarood” vertelt Bastiaan trots. “Het is dé manier om comfortabel warmte te leveren waar het nodig is en het kost niets. De gemiddelde temperatuur hier op kantoor is rond de 16 graden en daar waar het nodig is – boven werkplekken – hangt er een infraroodpaneel zodat daar een prettig werkklimaat heerst.” “Op HRC hangen ze ook, die zwarte platen in het clubhuis! Het is een enorme ruimte, maar hij wordt door deze techniek altijd behaaglijk warm gehouden tegen minimale stookkosten”. “Praeter is er verantwoordelijk voor de het clubhuis van HRC als eerste in Nederland full electric is”.

Daarmee zijn we meteen tot de kern van de zaak gekomen. Praeter is een advieskantoor dat duurzaamheidsoplossingen ontwikkeld voor het (groot)zakelijke bedrijfsleven. Partijen zoals de HTM, diverse gemeentes – waaronder natuurlijk Den Haag – maar ook BP Kerkhof, grote woningbouwverenigingen en VVE’s en verschillende sportverenigingen zoals HV en CV Quick en HRC kloppen hier aan voor hulp bij het verminderen van verbruik, het aardgasvrij worden en het gebruik van hernieuwbare energie.

Praeter – oorspronkelijk werd gedacht dat het Latijn voor “besparen” was, maar vertaald betekent het “voorbij” en ook dat is meer dan toepasselijk – begeleidt deze partijen van haalbaarheid tot realisatie, inclusief financiering en subsidie-aanvragen. Dat doen ze – en dat is in de bouw vrij uniek – volledig onafhankelijk, dus zonder kick back fee. Zij werken oprecht voor de beste oplossing voor de klant, niet om de eigen relatie met bepaalde leverancier te versterken.

Gedegen kennis van de markt en de innovaties, samen meer dat 80 jaar ervaring in de projectontwikkeling en een aanstekelijke, oprechte bevlogenheid maken dat tal van ondernemingen via Praeter eerst hun wensen in kaart brachten. Wanneer de warmtewens centraal staat, zal de oplossing immers anders zijn dan wanneer het voornaamste doel zo min mogelijk energie gebruiken is. Op basis van die inventarisatie worden er dan oplossingen geadviseerd:  zonnepanelen, infraroodpanelen, warmtepompen, meer hybride warmte-oplossingen en natuurlijk wordt daarbij ook de “schil” van een gebouw niet vergeten (isolatie, eventueel met behulp van beplanting). Dit alles met oog voor duurzaamheid; geen cash and carry zonnepaneeltjes dus die het na een paar jaar begeven en de afvalberg vergroten, maar degelijke producten, liefst cradle to cradle, met een verantwoorde levensduur.

Door verduurzaming ontstaan er echter nieuwe problemen. Zo hoorden we recent dat net vol raakt en duurzaam opgewekte energie daardoor niet altijd meer kan worden terug geleverd. Iets dat Bastiaan al had voorzien en dat hij natuurlijk al heeft getackeld. Bij Praeter ondervangen ze dit door accu’s te adviseren waarin bedrijven hun eigen voorraad mét reddement kunnen opslaan.

En hoewel we nog uren aan zijn lippen kunnen hangen en er inmiddels wel 100 goede voornemens (minder de auto in, korter douchen, truitje aan en dan de kachel een graadje lager) waarmee we zelf aan de slag kunnen in onze hersens zijn opgeslagen, brengt dat woord “tackelen” ons – aan het einde van ons gesprek – toch weer terug bij het rugby. Want hoewel de meeste werknemers van Praeter econoom zijn, wordt er niet puur op opleiding geselecteerd. Gedrevenheid, teamgevoel en stamina zijn ook belangrijk. Reden voor Bastiaan om altijd met meer dan gemiddelde interesse naar een CV te kijken als daar “rugby” op staat. Reden ook om Jordy Hop aan te nemen voor de sales en marketing van Praeter.

Daarmee is Praeter met recht een van de sponsoren die diep in de haarvaten van onze mooie club zit: clubhuis, spelers, energierekening en bovenal klaar voor de toekomst! Heel veel mooier kan je het niet krijgen.

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement