“Vermogen. Het vermogen om aan alle verplichtingen van een (ANBI) stichting te voldoen. Om daarbij een goede balans te vinden tussen de baten en de lasten. Om inzicht, overzicht en structuur te bieden. Om rust te creëren. Dat is volgens Orchestra het ware samenspel tussen governance, financieel beheer en administratie. Aan de hand van deze disciplines begeleiden we charitatieve stichtingen, zoals vermogensfondsen en goede doelen, bij het aansturen van hun integrale vermogen.”
Dat klinkt solide en vertrouwd, maar toch ook wezenlijk anders dan regulier financieel advies?
Reden om onze oud-voorzitter – tevens oprichter van Orchestra – Roderik Bolle om een toelichting te vragen. Iedereen zal verwachten dat dat natuurlijk uitmondt in een geanimeerd gesprek over de zaak (“mijn vierde kind”) waarbij Roderik haarfijn en helder uitlegt wat de kracht is van Orchestra. En rugby en HRC blijven dan natuurlijk ook niet onbesproken.
Om bij de bijzondere kracht van Orchestra te beginnen. Dat vat Roderik samen in een tweetal krachtige zinnen: “Ten eerste is geld geen klant hier, de klant is onze klant”. “Ten tweede richten wij ons er echt op om het goede doel “goeder” te maken”.
Hoe ze dat precies doen bij Orchestra? Ze bouwen een online omgeving en focussen op het volledige financieel-administratieve proces (een structuur die ongeacht de personele bezetting van een stichting dient te staan als een huis). Binnen de dienstverlening kan alles een plek krijgen; van januari toten met jaarrekening, van beleggen tot betalingsverkeer, alle geld-gerelateerde zaken maar ook ondersteuning op het gebied van CRM en projectadministratie.
Onderdeel van die focus op de klant is het zoeken naar besparingen om zo méér budget voor het doel te creëren (een “goeder” doel). Want hoewel er tienduizenden goede doelen in Nederland zijn die ieder voor zich iets bijzonders doen, kan het – waar het de financiën en de administratieve organisatie betreft – vaak veel eenvoudiger en (dus) efficiënter.
Roderik zijn passie voor zijn bedrijf, zijn klanten en zijn vak komt voort uit zijn ervaringen met de eigen familiestichting. Toen hij na zijn studententijd in Amsterdam en een carrière bij diverse banken in Nederland en London (en rugby bij Old Alleynian FC, London Scottish en Ascrum) in Den Haag neerstreek (met rugby in het 2e maar vooral het 3e van HRC, een voorzittersfunctie en nu trainer bij de Benjamins), waagde hij eigenwijs de stap om de wereld van vermogensbeheer met twee partners écht anders en beter te gaan doen.
Inmiddels telt Orchestra 16 collega’s en bedienen zij meer dan 100 klanten; waaronder tientallen goede doelen stichtingen – zoals bijvoorbeeld het ook bij HRC bekende Vlinderkind – die met behulp van Orchestra aan hun donateurs kunnen laten zien dat ze financieel de boel volledig op orde hebben en dat donaties goed worden besteed.
De sponsoring van Orchestra en Roderik (in geld en “in kind”) aan HRC wordt overigens ook goed besteed. Onder zijn voorzitterschap kwam er kunstgras en werd het mooiste clubhuis van Nederland neergezet. Gezelligheidsdier Bolle kan niet wachten totdat hij er weer met wat mannen een biertje kan drinken aan de bar, want rugby – zo merkt Roderik terecht op – is zoveel meer dan een sport; het is ook mores, cultuur en “a way of life” en precies daarom is het eigenlijk niet te missen!