Sign from above: HRC Colts kampioen!

  -   Colts
sign from above
Verslag van de Colts Cup/NK finale HRC vs URC 14 mei 2022

Doordat er in de seizoenen 19/20 & 20/21 geen finales konden worden gespeeld door onze Colts (door Corona), moesten de spelers van HRC Colts 1 dit jaar niet alleen voor dit kampioenschap spelen, maar ook duidelijk maken dat een 3 jaar lange ongeslagen status ergens voor staat.

De laatste poulewedstrijd tegen Utrecht werd in onderling overleg overgeslagen. Beide teams hadden veel blessures en het ging uiteindelijk toch alleen maar om die laatste en enige echte krachtmeeting in Amsterdam. Na een goede laatste week voorbereiding op de finalewedstrijd om het landskampioenschap Colts, was het dan zaterdag 14 mei eindelijk zover.

De hele week ervoor stond alles in het teken van de finale: zowel tijdens de trainingen als tijdens de vrijdagavond team-sessie. Hier werd uiteindelijk de definitieve grondslag gelegd voor de winst (spoiler).

Dinsdag en donderdag konden we eindelijk weer compleet trainen (na vakanties en ondanks schoolverplichtingen. Wie plant er dan ook een Colts finale tijdens het Centraal Schriftelijk Eindexamen…..)

De vrijdagavond hebben we gebruikt voor een team-sessie, waarin we met elkaar lekkere Roti van Food to Love aten, 2 gastsprekers op bezoek hadden en de video-analyse doornamen van onze eerdere wedstrijden tegen URC. Maar, daaraan voorafgaand begon de avond natuurlijk – volgens goed Colts gebruik – met de tondeuse. Met dank aan Christa die de jongens een mullet/opscheer/ ? heeft aangemeten. Het was een behoorlijke klus: Edward raakte bijna al zijn haar kwijt, Flores ging voor kaal, terwijl Jan, die met veel lol iedereen stond te scheren, met al zijn haar naar huis ging….Dat zetten we nog wel eens recht. De ouders hadden er met elkaar voor gezorgd dat ze niet alleen een correct HRC-tenue hadden, maar ook vertrokken op HRC badslippers (dus exit pantofels Søren).

De eerste van de gastsprekers was de Captain van HRC 1, Victor Huurman, die aan onze Captain Jéjé voor iedereen een mooi warm-up shirt overhandigde met de tekst erop “HRC 1 XV has your back”. Superleuk en iedereen was Victor en met hem het 1ste team erg dankbaar. De andere gastspreker was Zeno Kieft. Hij heeft gesproken over zijn ervaringen hoe je een belangrijke wedstrijd beleeft, hoe je je erop kan voorbereiden en wat het je allemaal kan geven. Dank Zeno! Ook jouw speach heeft zeker bijgedragen aan het resultaat. Afsluitend was er (zoals al aangegeven) een video-analyse en om 21.00 uur ging iedereen lekker naar huis en vroeg naar bed: klaar voor de zaterdag.

De door HRC gehuurde bus reed zaterdag op en neer tussen Den Haag en Amsterdam omdat zowel de Cubs (wij zagen ze via de YouTube link winnen tijdens de heenrit) en de Colts in de finale stonden. Naast het team, stapten in: onze eigen waterdragers (Ayrton en Jan), 4 Colts als ballen-persoon (Pepijn, Rabia, Karsten en Senne), een deel van de ouders en oude Colts die wraak wilde voor de niet gespeelde finales. Top, busje vol en gaan. Iedereen had er zin in al en een goede positieve spanning was voelbaar.

Na aankomst rustig omkleden, kleedkamer-ritueel en daarna het veld op voor de warming up. In het shirtje wat ze de dag ervoor van Victor namens 1ste ontvingen, zag het er duidelijk als één team uit en ook dat gaf het juiste gevoel van kracht en vertrouwen voor deze belangrijke wedstrijd.

Na warming up terug kleedkamer in en laatste voorbereiding en toen….het veld op. Op de foto’s (dank Erna) is de spanning/focus goed te zien, toen als ze klaar stonden in de tunnel.

We hadden dit jaar al 2x eerder tegen URC gespeeld en beiden potten gewonnen, maar URC scoorde altijd wel tegen. Dat wilden we deze keer echt voorkomen. Gegeven de eerdere wedstrijden en die opdracht was het duidelijk dat het een zware wedstrijd zou worden. Dat er rond het begin van de wedstrijd een ooievaar (règâh) boven het Rugby Centrum circelde was echter al een mooi voorteken….

Tijdens de 1ste helft stonden 2 gespannen teams tegen elkaar, met hier en daar wat onnodige foutjes van beide teams als gevolg. HRC had de defense echter goed op orde en wist URC de gehele 1ste helft goed onder druk te zetten en te houden. Goede organisatie in de defense, veel druk op de spelers van URC: precies zoals dat de avond ervoor was afgesproken. HRC heeft de hele 1ste helft op de helft van URC gespeeld, wat resulteerde in 2 try’s (Flores en Alexander). We gingen de rust in met een 10-0 voorsprong.

We wisten natuurlijk dat URC in de 2de helft zou gaan proberen om het ons moelijker te maken dan de 1ste helft en dat gebeurde ook precies. Ze hadden natuurlijk ook niets meer te verliezen. De 1ste 5 minuten maakten we – onder druk van URC – een aantal foute beslissingen, wat resulteerde in een penalty op de palen voor URC waardoor de stand 10-3 werd. Vanaf dat moment hebben we echter weer gespeeld zoals in de 1ste helft, URC onder druk zettend, op hun helft spelend en ze geen kans gevend om het ons moeilijk te maken. Hierdoor kregen wij wat meer kansen en dat resulteerde in een derde en laatste try van Sjors met een makkelijke conversie die door Abe werd gemaakt: stand 17-3.

Het enige wat ons toen nog te doen stond was met zijn allen de laatste 15 minuten doorkomen. Er werd hard geknokt voor elke meter en vooral om het balbezit. De intensiteit, de wil om te winnen en de voorsprong niet meer uit handen te geven, spatte van all HRC spelers af. Het team wat écht wilde winnen en nooit zou opgeven, heeft dus ook gewonnen.

Na het laatste fluitsignaal, waren er fantastisch mooie emoties, reacties en veel blije HRC-gezichten.  Het was en bleef daarbij één team in de beleving van de winst, de blijdschap, het feest. En dat ene team wil zeggen inclusief de wissels, de reserves, de begeleiding etc.

Na de ontvangt van de beker kwamen ze natuurlijk met zijn allen bij elkaar en daar had de Colts sponsor Cody van de Burgerbar nog een verassing voor de spelers. Cody was zo overtuigd van de kwaliteiten van dit team – en dus ook van de winst in de finale – dat hij al Kampioen shirts had laten maken, die hij trots op het veld aan de spelers heeft overhandigd zodat ze meteen om de schouders konden.

Terug in de bus was het al een gezellig feestje en op HRC volgde er mooi onthaald door alle aanwezige gasten (en dat waren er nogal wat). Na een snelle hap is er door gefeest. Eerst op de club en daarna bij de familie De Heer.

Na 3 ongeslagen te zijn gebleven, is er nu eindelijk ook het officiele kampioenschap voor de Colts en staat de Cup waar hij (al 3 jaar) hoort: boven de bar in ons clubhuis.

Om nog een keer te genieten, of de wedstrijd alsnog te zien verwijzen we naar bovenstaande YouTube link en de prachtige foto’s bij dit artikel zijn natuurlijk weer van Erna. De overige foto’s van Erna Meijer vind je hier.
Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement