Salutation de France

  -   Nieuws

Onze David verhaalt uitgebreid en heeft nog even tijd nodig voor zijn volgende stukje, maar dat is geen probleem wat we hebben meer spelers in het buitenland. Met plezier verleggen we onze focus en zetten we de rondreis langs “onze” mannen voort. Van uit Portugal zijn we – zonder inentingsbewijs – deze week in Frankrijk aanbeland waar Renger ons vertelt hoe hij, min of meer bij toeval, bij de Franse top 14 club Brive terecht kwam.

Voor degenen die mij niet kennen stel ik mij even voor. Mijn naam is Renger van Eerten en ik ben met rugby begonnen toen ik in nog Engeland woonde. Nadat we naar Nederland verhuisden ben in 2011 als Mini bij HRC gestart. Ik heb hele mooie herinneringen aan mijn jeugdtijd op de club, waarbij we onder andere het landskampioenschap met de Junioren en met de Colts behaalde en ik denk ook met veel plezier terug aan de trainingen met Rugby Academy Zuid-West. Daarbij mocht ik ook nog eens meedoen met de verschillende nationale (Oranje) jeugdselecties.

Na mijn middelbare school, in 2017, ben ik in Amsterdam gaan studeren en wonen, om daar deel te kunnen nemen aan het NTC. Tegelijkertijd mocht ik voor HRC in het eerste spelen. Studie ging bij mij altijd voor Rugby. Hoewel ik heel veel plezier aan rugby beleefde, blijft het een amateursport in Nederland, ik zag er geen toekomst in. Dat neemt niet weg dat het als sportman wel altijd mijn doel was om het voor mij hoogst mogelijk niveau te halen (wat dat dan ook zou mogen zijn), maar altijd met studie als prioriteit. 

In 2019 werd het me te veel. Rugby ging wel lekker, maar mijn studie leed eronder. Het kostte me 2 jaar om net iets meer dan mijn eerste jaar aan studiepunten te halen. Ik zocht hiervoor een oplossing. Bij toeval kwam ik toen in contact met een rugby agent. Hij vroeg mij of ik geïnteresseerd was om in het buitenland te gaan spelen. Ik ben een lange tweederijer (Renger meet 2.o3 m en is 104 kg volgens all.rugby), een positie/speler-type waarvan er weinig zijn in de meeste buitenlandse competities. Die agent kwam op de proppen met een ‘trial’ bij de top 14 club Brive. Ik moest twee dagen nadat hij mij dat berichtje stuurde al naar Brive om wat tests te doen en te kijken of zij mij echt wilden. Het leek me wel leuk, ik had niets te verliezen en zij betaalden: een gratis rugby trip! 

Brive was tot mijn verbazing heel erg geïnteresseerd in mij en bood mij een contract aan. Dat had ik totaal niet zien aankomen en in eerste instantie leek het me eigenlijk niks aangezien er (nog) geen studiemogelijkheden waren. Maar ik besloot er uiteindelijk toch voor te gaan. Dit vanuit de gedachte dat ik – als het niet lukte – altijd nog terug kon komen om mijn studie hier in Nederland weer op te pakken en als het wel lukte…. wie weet? 

In het begin was het heel erg wennen en aanpassen. Ik mocht mijn allereerste week al met de pro’s meedoen (alleen de conditietrainingen). Dat ging wel goed en ik zag gelijk dat het niveau enorm hoog was. Daarna begonnen de espoirs; zo heten de jeugdteams in Frankrijk (U22 ongeveer). Mijn coaches bij de espoirs zijn Philippe Carbonneau, een Franse ex-international, en een Georgische prop die 3 WK’s heeft gespeeld. Ik was gelijk onder de indruk, maar het was wel moeizaam om alles in het Frans te moeten doen. 

Inmiddels zit ik hier al weer bijna twee jaar. Ik heb onlangs, afgelopen december, mijn debuut mogen maken voor het professionele team in de Challenge Cup tegen Zebre, een team uit de Pro 14. Dat was een ongelooflijke ervaring en het ging best goed, dus hopelijk kan ik het nog verder schoppen hier en komend jaar wat Top 14 wedstrijden meepakken. 

Daarnaast ben ik dit jaar ook nog begonnen met een studie business management hier in Brive….in het Frans. Het blijft belangrijk voor mij, om ten minste een diploma te halen in het hoger onderwijs. Het heeft een jaar geduurd voordat ik het Frans goed genoeg beheerste om te beginnen. Ik had op de middelbare gelukkig Frans in mijn pakket, anders was het nooit zo snel gegaan. De opleiding werkt samen met de club dus het is goed te combineren.

Ik had nooit verwacht dat ik op deze plek terecht zou komen en hier zou staan. Ik ga nu vol voor rugby en heb mijn studie rechten in Amsterdam aan de kant gezet. Rugby staat nu op de voorgrond. Als je me twee jaar geleden had verteld dat ik dit zou doen had ik je niet geloofd. Ik vraag mezelf nog vaak af of het wel een goede keuze is geweest om mijn studie zo laten gaan. Maar de ervaringen die ik hier heb opgedaan en de ervaringen die nog zullen komen zijn voor mij onvergetelijk. 

Foto in de header: Stéphanie Para, foto in dit artikel CJA Fotografia en opstelling komt van het Facebook van Brive

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement