Rugby Mum – Waarom?

-   Column

Een vriendin vroeg me laatst: “je zit met enige regelmaat bij de EHBO, jullie rennen in je eigen vrije tijd vaak rond op die club, je moet er ook nog eens contributie voor betalen én geld spenderen aan moeilijk verkrijgbare (dure) spullen; waarom speelt je zoon eigenlijk rugby?“. Ik heb geantwoord dat ze het verkeerd ziet. Wij zetten ons niet (alleen) in voor de club en betalen ook niet (zo zeer) voor de rugbytraining van ons kind, zijn HRC-tenue, gebitsbeschermer, schoenen en al die rugbyballen die aan de lopende band versleten of kwijt zijn. Haar vervolgvraag kon ik natuurlijk verwachten: “Waar doe je het dan wél voor?” Nou, heb je even?

• Voor die momenten waarop ons puppy zo moe wordt dat hij er mee wil op houden, maar dat niet doet….
  • Voor de kans die het ons kind geeft om levenslange vriendschappen te sluiten.
  • Voor de kans dat hij oppakt dat rugby niet alleen draait om een gameplan, maar dat het je vormt voor het leven.
  • Voor het incasseringsvermogen en de discipline die hij mee krijgt.
  • Omdat hij leert samen te werken met anderen en om een trots, vriendelijk en respectvol lid van het team te zijn.
  • Omdat hij leert om te gaan met teleurstellingen – wanneer die cruciale try niet wordt gedrukt, hij de bal ondanks duizend keer oefenen niet lekker onder controle krijgt, of (nog erger) ze in de scrum worden weggezet – maar hij zich daar toch overheen weet te zetten en vastbesloten is om er de volgend keer weer vol tegenaan te gaan en alles te geven….
  • Omdat hij leert zich doelen te stellen en die te bereiken.
  • Omdat hij leert dat het uren en uren en uren en uren hard werken kost om kampioen te worden en dat succes niet zomaar komt aanwaaien.
  • Zodat hij op het veld staat in plaats van voor een scherm ….

En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Het gaat dus niet alleen om rugby, maar om de kansen die rugby hem biedt om eigenschappen te ontwikkelen die hem zijn verdere leven goed van pas gaan komen. Deze sport is wat mij betreft een investering in de toekomst van onze kinderen en als ouder zet je je daar toch voor in?! (Laat de eerstvolgende hulpvraag van uit HRC dus niet te snel voorbijgaan, maar draag vooral je steentje bij!)

Wees voorzichtig en tackle hard,

Liefs,
Mum