Rugby Mum – stadionverbod?

  -   Column
mMum armen overelkaar
Het wel en wee van een rugbymoeder. Periodiek schrijft de moeder van een HRC-jeugdspeler over haar belevenissen rondom de favoriete sport van haar zoon.

Sinds ons kind rugbyt sta ik met plezier langs de lijn, zelfs in de kou of de regen. (Al droom ik dan soms wel over vloerverwarming onder de paden, terraswarmers op de tribune, of warm water door de buizen van de boarding).

Leuk voor die jongen zou je denken…..Nou, daar heeft hij heel andere ideeën over! Ik word namelijk bloed fanatiek van rugby kijken en dan kan ik mijn mond niet houden. Langs de lijn, voor de buis en in de kroeg als de Six-Nations worden uitgezonden (wat was het weer mooi!); ik moedig mijn (en dus vaak zijn) team – niet gehinderd door echt gedegen rugbykennis – hartstochtelijk en vooral luidruchtig aan.

Nu weet ik best dat je als puber het gedrag van je ouders super gênant kan vinden. Ik dacht dat op te lossen met een camouflage-truc; ik ging gewoon gezellig bij andere moeders (die soms ook schreeuwen) staan. Mis, hij pikt mij er altijd feilloos uit. Zodra ik maar een kik geef boren zijn ogen zich met grof geweld in de mijne en vertrekt zijn gezicht in stand oorwurm.

Laatst hebben we er een “goed gesprek” over gehad. Daarbij deed mijn lief ook nog even een duit in het zakje want voor een team-manager zijn van die opgewonden standjes langs de lijn soms ook lastig. Het uitgangspunt van zoonlief was een algeheel “stadionverbod” en alleen rugby kijken in absolute afzondering (in een geluidsdichte ruimte). Ik zette in op “niet zeuren, wees blij dat je moeder zo met je meeleeft”. De voorlopige status quo: ik mag (nog wel) kijken, maar niet schreeuwen.

Hoe ik dat tijdens de NK-finale op 11 mei ga vormgeven…? Het sterkt me in ieder geval dat ik niet de enige zal zijn die “op scherp staat”; onze Mini’s, Cubs 1 & 2 en Junioren spelen dan hun landelijke finales. En natuurlijk op de zondag de Benjamins op het Moederdagtoernooi, het ‘officieuze NK’. Ik wens alle teams (en hun supporters) heel veel succes!

Wees voorzichtig en tackle hard,

Liefs,
Mum

NB, ook alle moeders van de senioren die zaterdag en zondag hun ‘finales’ spelen heel veel succes gewenst. Want ook bij hun wedstrijden is het spannend: Gaat het 1e vierde worden en daarmee volgend seizoen meedoen in de BeNeCup? Speelt het 3e ook volgend jaar 3e klasse? Grote kans als ze winnen. En wat doet Xtreme? Winnen betekent sowieso ook volgend jaar weer 1e klasse. En dan de klapper, het 2e. Bij winst mét bonuspunt zijn ze kampioen en promoveren ze naar de 1e klasse! Afhankelijk van wat nummer 2 doet, worden ze zonder bij winst zonder bonuspunt wellicht geen kampioen, maar ook dan promoveren ze naar de 1e klasse! Ga dus vooral kijken zondag.

Deel dit artikel:    
 
 
© 2023 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement