Rugby mum – Rugby is liefde

  -   Column
mum valentijn
Een moeder van een HRC jeugdspeler schrijft periodiek over de favoriete sport van haar zoon

Overal hartjes, “I love you” en rode rozen. Valentijnsdag is weer in aantocht. Je kan er niet om heen. En terwijl ik dit schrijf hoor ik op de radio “Alles is liefde’”. Toeval bestaat niet.

Bij HRC is veel liefde; voor de club, voor het team, voor die schitterende try, voor de mooie tackle en voor je trainer.

De Amerikaan Gary Chapman is de grondlegger van de theorie van de vijf liefdestalen. Speciaal voor Valentijnsdag keek ik vanuit deze theorie naar mijn stoere rugbyer en zijn team. Met al die verschillende spelers zouden alle 5 de liefdestalen-types vast vertegenwoordigd zijn in dat team dacht ik, en dat klopte!

De eerste liefdestaal is de taal van positieve woorden. Eigenlijk houdt iedereen meer van positieve woorden dan van kritiek, maar spelers met deze liefdestaal zijn extra gevoelig voor positieve woorden. Goed om in gedachten te houden voor coaches en ouders.

Tijd en aandacht is de tweede taal. Spelers van dit type genieten vooral van het samen zijn, het met zijn allen klooien voor en na de wedstrijd en aandacht hebben voor elkaars verhaal. Hoe meer tijd en aandacht voor elkaar, hoe geliefder dit type zich voelt.

Cadeaus geven is leuk, maar cadeaus krijgen is misschien nog wel leuker! Sommige rugbyers zijn extra gevoelig voor het geven of ontvangen van cadeaus. Zij hebben ‘Cadeaus’ als hun liefdestaal. Is dit type wellicht herkenbaar aan het cadeau geven van een try een teamgenoot (of de tegenstander), of nog maar eens een jug halen voor het team?

De vierde liefdestaal is dienstbaarheid, iets doen voor een ander, niet je eigen ego, maar je team voorop! Hoe fijn is het om rugbyers met deze liefdestaal in je team of in thuis te hebben; zo iemand die altijd graag een handje helpt!

De laatste liefdestaal is lichamelijke aanraking; een knuffel, een omhelzing zijn krachtige manieren om waardering te uiten. Naast een goeie scrum of tackle zijn het de ‘hugs’ en schouderklopjes waar deze types blij van worden.

Ongetwijfeld heb je inmiddels wel een eigen indeling in je hoofd. Handig om te weten hoe je je teamgenoten blij kan maken, zeker met Valentijnsdag. Rugby is Liefde!

Wees voorzichtig en tackle (en knuffel) hard,

Liefs,
Mum2

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement