Rugby Mum – Onmisbaar

-   Column
Het wel en wee van een rugbymoeder. Periodiek schrijft de moeder van een HRC-jeugdspeler over haar belevenissen rondom de favoriete sport van haar zoon.

Op zater- en trainingsdagen zie je er altijd wel een paar staan, op 1,5 meter, buiten het hek op de Theo Mann-Bouwmeesterlaan, soms zelfs met koffie (of wat sterkers): ouders kijkend naar hun kroost dat aan het ballen is. Ik vind het mooi om te zien dat ouders toch ook zo betrokken blijven. Bijzonder ook om het vertrouwen te zien; mijn Colt is zijn moeder liever kwijt dan rijk, maar je Turfje in een soort drive through afzetten voor het hek en dan afwachten hoe hij er na de training bij hangt, lijkt me toch andere koek.

Wat mij Colt betreft, die eist dat ik mijn innerlijke tijgermoeder volledig onderdruk als ik op de club ben en ik moet hoe dan ook mijn mond houden. Dat neemt overigens niet weg dat hij me nog steeds een schreeuwlelijk vindt. Reden om me af te vragen hoe Corona-trainen zonder ouders langs de lijn eigenlijk door de kids wordt ervaren. Ik bleek niet de enige met die vraag. Orthopedagoog en sportpsycholoog Danielle van der Klein-Driesen heeft samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam een heuse lockdownmeting uitgevoerd en 229 kinderen (tussen de 9 en 12) bevraagd.

De uitkomst? Verreweg de minderheid (8%) voelt zich zonder papa of mama in de buurt wat minder op zijn gemak. De meesten (70%) vinden het eigenlijk niets uit maken en ongeveer een kwart vindt het wel fijn zo zonder ouders, het maakt ze minder onzeker. Als je er dan nog bij bedenkt dat Van der Klein top- en breedtesport kids bij atletiek, voetbal en hockey interviewde en dat wij de ouders van serieuze rugby bikkels zijn, gok ik dat die van ons ons misschien nog wel een graadje misbaarder vinden….

En toch….met een glaasje, in het zonnetje op het balkon een potje kijken….heel erg onmisbaar! Maar boven alles zijn die kids zelf verschrikkelijk onmisbaar. Zij zijn de toekomst en uit hun midden zal weer iemand als Robbert van der Ven moeten voortkomen….onmisbaar.

Wees voorzichtig en tackel hard!

Liefs,
Mum