Rugby Mum – Moederdag

-   Column

Moederdag is weer achter de rug. Vooraf zijn we door de commercie overladen met foto’s van kinderen die zachtjes ontbijt op bed brengen, pakjes met strikjes en lintjes achter hun rug verstopt houden, of thee met mooie taartjes aanbieden. Voor rugby-moeders is dit volgens mij verre van realiteit….

Zo werd ik werd recent opzij getrokken door iemand op de club. “Zin in een echte traktatie voor Moederdag volgende week?”  Even – heel even – had ik visioenen van het nieuwe clubhuis … van een chique afternoon tea, of een gezellige rosé proeverij. Ik waagde het zelfs om me moeders voor te stellen die door hun jongens bediend werden, allemaal mooi en schoon, in frisse witte shirts met HRC-dassen. Maar al snel was ik weer terug in de realiteit. En dat was niet alleen omdat het clubhuis nog niet zo ver is, het vervolg van ons gesprekje hielp ook: “wasbeurt” brulde hij vrolijk. “Het einde van het seizoen nadert en we zoeken nog mensen die alle hesjes wassen en repareren”. Ach, ik ben inmiddels wel wat gewend.

Feit blijft dat vele van ons, in plaats van dienbladen met ontbijt, dromerige knuffels en insta-waardige boeketten, gewend zijn (of waren) om op Moederdag vroeg op te staan, ons warm aan te kleden, de kinderen uit bed te slepen, naar de club te racen en dan naar het Moederdag toernooi in Oisterwijk tuffen, om daar de hele dag het team toe te juichen, terwijl we lauwe koffie drinken uit plastic bekertjes.

Nu is dit voor mij al weer wat jaren geleden, maar ik hoop op Moederdag altijd heel hard op lentezon voor mijn mede mums (met spelers van 6-10). Zo’n papperige Moederdag vol roze rooskleurige dingen kunnen we missen, maar mooi weer op zo’n toernooidag is wel héél lekker. En met een beetje geluk zat er voor jullie tegen het einde van de middag – naast een volle wasmachine – ook nog een Moederdag knuffel van jullie favoriete (modderige) rugbyspeler  in. Ik hoop dat jullie een mooie Moederdag hadden!

Wees voorzichtig en tackle hard,
Mum