Rugby Mum: Jonah

-   Column
Rugby mum - all blacks
Het wel en wee van een rugbymoeder. Periodiek schrijft de moeder van een HRC-jeugdspeler over haar belevenissen rondom de favoriete sport van haar zoon.

Al snel nadat hij begon vulde zijn prikbord zich met rugby helden: vooral All Blacks. Groot was de opwinding toen bleek dat ze in Nederland te bewonderen zouden zijn.

Ter plekke verschanste hij zich aan de rand van het veld. Wij stonden daarachter. Zicht op onze koter hadden we niet en dus vroeg ik aan een man voor mij of het nog goed ging. Deze gigant boog zich over de boording en draaide daarna naar mij. “Een voorwaartse?”. “Wat, zit hij te ver naar voren?”. “Hij zit prima. Ik bedoel, hij is zeker voorwaartse”. “O, uh ja….?” (Mijn kind was net gestart, wist ik veel…). De gigant hing al weer voorover. “Jij bent zeker fan van Jonah?” baste hij. Ik hoorde niet wat zoonlief antwoordde, maar de gigant keek verstoord. “Je zoontje weet niet wie Jonah is?!” Hij denderde door: “Jonah, Jonah Lomu, weet hij niet wie Lomu is?!”. Juist op dat moment kwam de koffie. Ik trakteerde en biechtte op dat wij “nieuw” waren bij “de rugby” en geen idee hadden wie of wat “Jonah” was. De Gigant pakte zijn telefoon en liet ons ter plekke kennismaken met de gestaalde perfectie. Eenmaal thuis werd het prikbord heringericht. Mr Jonah Lomu kreeg een ereplaats.

Vandaag, 12 mei, is het 43 jaar geleden dat Lomu werd geboren, maar dat best off-filmpje heb ik nog heel scherp op mijn netvlies.

Wees voorzichtig en tackle hard
Mum