Rugby Mum – Ingewikkeld

  -   Column
Rugby Mum

Zeeheld Piet Hein was geen lieverdje en naar huidige maatstaven een echte “foute man”. Het Gouden Koets paneel “hulde der koloniën” toont gekleurde mensen die knielen voor een lelie blanke dame op een troon en Zwarte Piet houdt de gemoederen al jaren bezig.

Ik vind het ingewikkelde materie. Ik wil niemand kwetsen en/of het gevoel geven dat ze minder, anders of uitgesloten zijn c.q. worden en ik weet en begrijp dat het voor een ander een heel andere lading heeft dan voor mij. Aan de andere kant laat geschiedenis – hoe fout en onrechtvaardig we die nu ook vinden – zich niet weg poetsen en geloof ik ook dat het niet goed is om dat te doen.

Nu ga ik gelukkig niet over de restauratie van die koets, de standbeelden of de intocht (en bovendien zijn de mannen hier thuis al lang geleden van hun geloof gevallen), maar toch is het geen ver-van-mijn-bed-show, want ik maak het dichterbij net zo goed mee.

Wat zou ik bijvoorbeeld zelf zeggen als een van onze gekleurde, roodharige, kleine (we hebben ze in alle soorten en maten) en watervlugge wingers het op een lopen zou zetten en de full back moet worden aangestuurd? Roep ik dan niet “Let op die….”, wat voor die speler toch serieus vervelend kan zijn om te horen? 

En wat te denken van de middelste man op de front row? Ik verslikte me toen ik voor het eerst hoorde dat dat een “hooker” is. Inmiddels vind ik het gewoon, want hij haakt de bal toch?! Maar met #metoo ging ik toch weer twijfelen. Ach, ik ben op dat punt gelukkig niet de enige….En het kan dan misschien wel ingewikkeld, of altijd al zo geweest zijn, dat is geen reden om het maar te laten. (O, ja Patricia vind er ook wat van).

Wees voorzichtig, heb oog voor elkaar en tackle hard!

Liefs,
Mum

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement