Rugby Mum – Het is maar hoe je het bekijkt….

  -   Column
Mum rugby vs voetbal
Een moeder van een HRC Jeugdspeler schrijft periodiek over de favoriete sport van haar zoon

Iedereen kijkt op zijn/haar eigen manier naar de wereld. Eenzelfde gebeurtenis ervaart iedereen anders. In je leven ontwikkel je filters waarmee je de werkelijkheid bekijkt. Filters ontstaan door allerlei ervaringen, normen, waarden en overtuigingen.

Ik vind het mooi om te zien hoe verschillend mijn rugbyer en ik naar bepaalde zaken kijken.

Proefwerk over een week, de rugbyer denkt ‘Ik heb nog alle tijd’, moeder denkt ‘Ga er mee aan de slag, want voor je ‘t weet is de week om’.

Je klaarmaken voor een wedstrijd, de rugbyer denkt ‘Ik kan 1 minuut voordat ik weg moet alles bij elkaar rapen’, de moeder ‘leg alles de avond van tevoren klaar, dan heb je geen stress dat je alles op het laatste moment moet zoeken, ik spreek uit ervaring’. Zo kan ik nog vele voorbeelden noemen.

Een ander mooi voorbeeld van afgelopen weekend vond ik hoe mensen naar sport kijken. In mijn huishouden zijn zowel rugby als voetbal een groot thema. De ene zoon is druk bezig met de WK Rugby, afgelopen zondag Wales – Australië. De andere zoon focuste zich volledig op De Klassieker. Supporters van beide teams van De Klassieker hadden een heel andere beleving afgelopen zondag, terwijl ze toch naar dezelfde wedstrijd keken, live of op afstand.

Als je rugbyer bent dan denk je dat iedereen kijkt naar WK Rugby. In de praktijk blijkt dat helemaal niet zo te zijn. Ik sprak een collega en die wist uberhaupt niet dat er een WK Rugby bestaat, laat staan dat dat op dit moment gaande is in Frankrijk.

Als je hebt bedacht een gele Renault Twingo te gaan kopen, dan op eens… zie je overal gele Renault Twingo’s.

Om de mensen, ook mijn rugbyer, om mij heen beter te begrijpen vind ik het handig om te weten dat het bij mensen zo werkt. Ik kan ze niet altijd volgen, maar ik begrijp het wel. Het is maar hoe je het bekijkt!

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement