Van kleins af aan speelde rugby een grote rol in haar leven. Dat kon ook bijna niet anders, ze werd geboren in een rugby-familie: de trouwringen van haar ouders zaten op een rugbybal in plaats van op zo’n kussentje! En haar broer speelt en haar vader speelde en daarna is hij gaan coachen. Toch was meisje zijn en rugby spelen niet altijd makkelijk…. Op school werd ze er soms mee gepest en ze is zelfs een paar jaar gestopt. Inmiddels speelt ze weer en vindt ze het te treurig voor woorden dat ze – onzekere tiener die ze was – opgaf omdat andere mensen een (vreemd) (voor)oordeel hadden over haar sport.
Voor alle ladies – als steuntje in de rug – en voor een ieder die toch nog ergens wat beperkte ideeën zou hebben, hebben we samen de top 5 ergerlijkste opmerkingen op een rijtje gezet (en van commentaar voorzien).
1. De meest voorkomende van allemaal: “een rugby meisje MOET lesbisch zijn!” Politiek correct met een regenboogvlag zwaaien in Bulgarije, maar ondertussen…. Geschat wordt dat er wereldwijd meer dan 6 miljoen mensen rugby spelen. Daarvan is zeker de helft aangesloten/geregistreerd bij een rugby bond. Het aantal dames dat speelt groeit gestaag en volgens de tellingen zijn dat er inmiddels zo’n 1.5 miljoen. Het kan niet anders dan dat daar lesbiennes, andere regenboogkleuren, maar toch echt ook hetero’s tussen zitten….Denk statistieken, denk ook nog even aan haar ouders (een rugbybal als ringenkussen) en aan de setjes van spelers en speelsters die we op de club rond hebben lopen. Wake up!
2. “Je zal wel behoorlijk out of shape zijn“. Ja, je ziet alle soorten en maten op een rugbyveld, maar de meeste spelers zijn waarschijnlijk twee keer zo fit als jij! En bijvoorbeeld 80 minuten op de wing tackelen, kicken en sprinten voor de try-line, of 7’s spelen…..out of shape my xxx!
3. “Je kan niet vrouwelijk zijn“. Hallo, wij vrouwen kunnen multitasken en als geen ander omslaan als een blad aan een boom (althans dat wordt ons wel eens verweten). Speelsters (en mums) kunnen dus prima én op (of naast) het rugbyveld tot aan onze oren in de modder staan, én volledig opgemaakt, met onze haren in de krul, op hakken, in een speelpakje, een avond uitgaan.
4. “Wat… speel jij rugby? Zo’n meisje als jij? Dan zal je wel niet zo goed zijn!” Tackelen vraagt techniek en training. Als het met die techniek goed zit, kan ook “zo’n meisje als zij” de grootste spelers op het veld aan. (En zie overigens ook de reactie onder 2).
5. “Je gaat echt geblesseerd raken, je moet stoppen” Oké, het is geen sport voor watjes en je ontkomt waarschijnlijk niet aan blessures. Dat is bij andere sporten die meisjes volgens de meest dichtgetikte types wèl mogen doen (ballet, paardrijden, hockey….) overigens niet anders.
Samenvattend: het maakt niet uit wie of wat je bent, er is altijd een plek voor je bij de rugby. Ik sluit niet uit dat het je misschien wat meer blauwe plekken oplevert dan normaal, maar je krijgt er minstens evenveel conditie en vrienden voor terug.
Wees voorzichtig en tackel hard!
Liefs,
Mum