Rugby Mum – Einde & begin

  -   Column
rugby mum column
Een moeder van een HRC jeugdspeler schrijft periodiek over de belevenissen rondom de favoriete sport van haar zoon

Het is alweer juni…. Het einde van het rugby seizoen nadert. Nog een paar beach toernooien en dan is het gedaan. Dit is het moment dat de zomer losbarst (echt echt echt, wishful thinking!) en dat er allerlei afscheidsbijeenkomsten zijn.

Bij HRC zijn we goed in dit soort bijeenkomsten, we maken er een mooi ritueel van met z’n allen. We vieren onze bijzondere band van het afgelopen seizoen en al het lief en leed dat we met elkaar deelde.

In de literatuur blijkt dat het hebben van zo’n afscheidsritueel (in ons geval vaak iets met een BBQ) helpt bij het verwerken van dit afscheid. Afscheid gaat over loslaten. Een team dat stopt, over van de basis school naar de middelbare, over van de mini’s naar de Cubs, van de Cubs naar de Junioren. Alles eindigt op een gegeven moment. Om een nieuwe ontmoeting aan te kunnen gaan is aandachtig afscheid nemen cruciaal en dat doen we dan ook uitgebreid tijdens onze afsluitingsbijeenkomsten met speeches en bedankjes. Je staat stil met elkaar aan de band die er was en het feit dat je nu weer door gaat.

Afscheid brengt onzekerheid met zich mee, je weet wat je had en je weet niet wat je er voor terug gaat krijgen. We zijn allemaal kudde dieren en willen graag bij een groep horen, dus als die groep uit elkaar valt dan is dat ook een afscheid.

Dus mocht je nog een seizoens afsluiting voor de boeg hebben (of meerdere) sta dan eens bewust stil bij dit afscheid. We hoeven elkaar niet snikkend in de armen te vallen (mag natuurlijk wel), maar sta even bewust stil bij het feit dat het nu klaar is. Het diploma uitreiken bij de GTBM vind ik daar zo’n mooi voorbeeld van, even een moment van aandacht voor alle spelers individueel.

Er zijn ook heel veel spreuken over afscheid en einde. Cliches zijn er niet voor niets! Als de ene deur dicht gaat, gaat een andere open. Dat geldt voor school, voor je verkering en voor je team. De deur van seizoen 23-24 sluit en die van seizoen 24-25 gaat (bijna) open. Genoeg dingen om naar uit te kijken! Maar eerst nog ff de tijd nemen om stil te staan bij dit seizoen, met een worst en een biertje!

Wees voorzichtig en tackle hard,
Liefs, Mum2

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement