Rugby Mum – Chapeau Chef!

-   Column
Het wel en wee van een rugbymoeder. Periodiek schrijft de moeder van een HRC-jeugdspeler over haar belevenissen rondom de favoriete sport van haar zoon.

De winterstop zit er op en de eerste thuiswedstrijd is al weer achter de rug. Altijd leuk om dan even te zien hoe het er met de nieuwbouw van het clubhuis voor staat. Stiekem heb ik al een plekje op het balkon voor mijzelf gereserveerd; in het zonnetje, uitzicht over het eerste veld, glaasje er bij…. Ik zie het wel zitten.

Aanhakend op dat glaasje, met de verpachting zijn de bar- en keukendiensten dus van de baan. Daar zit ik wat dubbel in. Hoewel begrijpelijk in het licht van de extra functie (BSO etc), vind ik het persoonlijk jammer dat die taken vervallen vanwege de betrokkenheid die ze creëerde, maar het is tegelijk een kopzorg minder in ons huishouden. Het heeft me altijd verbaasd dat er ouders en spelers waren die dachten dat het niet in de gaten liep dat ze precies ziek waren als er op een druilerige zaterdag keukendienst gedraaid moest worden.

Gelukkig waren er ook uitzonderingen! Aan het eind van het vorig seizoen werden we verrast door een speler die oprecht al zijn ooms en tantes had afgebeld en uiteindelijk – teneinde raad – mijn lief belde met de vraag of hij misschien nog een ouder wist die met hem mee kon, zodat hij (U16, dus er moest begeleiding zijn) toch alsjeblieft wél zijn keukendienst kon draaien.

Met plezier offerde ik mij op en schoof ik mee achter de frituur. Daar sloeg de verbazing opnieuw toe. Deze hulk van een vent bleek een chef in de dop. Hoewel noch de (oude) keuken, noch het menu van HRC zich daarvoor leenden, toverde hij die middag zelfs de Mexicano’s om tot (een soort van) culinaire hoogstandjes.

De moraal van dit verhaal: nooit je dienst verzaken, je weet niet wat je mist! De bar- en keukendiensten zijn verleden tijd, maar HRC blijft een vereniging. Uit dat woord alleen al blijkt dat we het echt samen moeten doen. Ook jouw hulp blijft dus (hard) nodig.

Wees voorzichtig en tackle hard,
Mum