Rugby Mum – Bikkel(len)

  -   Column
Mum met oranje duppie
Het wel en wee van een rugbymoeder. Periodiek schrijft de moeder van een HRC-jeugdspeler over de belevenissen rondom de favoriete sport van haar zoon.

Hij was nog geen 15 toen het eerste telefoontje uit Amsterdam kwam: “Gefeliciteerd! Je bent geselecteerd voor Oranje U16.” Hij straalde van oor tot oor en wij glommen van trots.

De route tot aan vandaag – vanochtend brachten we hem in alle vroegte naar Schiphol om met zijn team naar Rusland te vliegen – was een fantastisch avontuur. Oefenwedstrijden, oefen interlands, trainingskampen, trainingen op het Rugby Centrum in Amsterdam, het team bouwen, naar elkaar toe groeien, in de Nederlandse competitie ineens teamgenoten uit Oranje tegenover je hebben staan en het EK zelf is natuurlijk helemaal geweldig! Ik zou het iedere speler met ambitie van harte gunnen om dat mee te mogen maken.

Maar – eerlijk is eerlijk – die mooie route is tegelijk een roller-coaster ride. Tussendoor zijn er meermaals selectie trainingen en in ieder geval is het aan het begin van het seizoen nagelbijtend spannend, want zou hij er nog wel bij zitten? Daarbij spelen er mannen in het buitenland die op de training misschien niet in beeld zijn, maar bij de staff wèl en die later gaan instromen. En zelfs als het team op het punt van vertrekken staat vallen er nog mannen af vanwege blessures, of omdat ze als designated survivors thuis op de reservebank stand by blijven. Topsport is mooi maar ook soms moker hard.

Als je daar dan ook nog eens Covid-restricties en allerhanden papieren en formaliteiten (Rusland hè! Dat ijzergordijn mag dan gevallen zijn, maar je stapt nog steeds niet zomaar even de grens over) bij op telt, dan kan je je voorstellen dat het extra bikkelen was voor deze mannen, de staff van Rugby.nl en de ouders. Die laatste zijn deze week ook nog eens veroordeeld zijn tot de live-stream want het team mag inreizen, maar de supporters (nog) niet.

Maar ondanks dat ik gisteren nog vloekend de lokale feestwinkels afliep – op het net in de mailbox geplofte programma stond doodleuk een tea party met thema aangekondigd en er moest dus nog een setje Russische (verkleed)kleding geregeld – en nu wat uitgeblust aan de koffie zit (mij goed realiseerden dat het voor de spelers en de staff nu pas echt gaat beginnen) is het heel bijzonder!

Wees voorzichtig en tackle hard! (En support Oranje U18 in Rusland via socials!)

Liefs,
Mum

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement