Rugby Mum- Ach, gossie

  -   Column
Mum ballet pose
Het wel en wee van een rugbymoeder. Periodiek schrijft de moeder van een HRC-jeugdspeler over de belevenissen rondom de sport van haar zoon.

Met de Six Nations op de buis, de live Olympische uitzendingen op tijden voor die-hards (want China en dus tijdsverschil/achterlijk vroeg) en de horeca weer open, zitten jullie – gok ik – vast niet voor de buis bij het Olympische kunstrijden korte kür dames…. En hoewel er ook met de beste wil van de wereld geen vergelijking te maken is tussen zo’n drievoudige axel en een van zijn tegenstander wegdraaiende rugbyer, wil ik het er toch even over hebben. Een paar beelden van die 15-jarige Kamila Valieva hebben jullie vast wel gezien….

Het meisje zou voor de spelen op doping zijn betrapt. Een slokje uit een glas van haar opa wordt gezegd. Maar ja, ze is Russische, dus op basis van de in het verleden behaalde resultaten….Reden om de al behaalde medaille in de landenwedstrijd (nog) niet uit te delen aan het Russische team en om allerhande Olympische en doping-bobo’s druk te laten vergaderen over hoe nu verder. Terecht natuurlijk, want de competitie moet fair zijn en dus hoort doping er niet in thuis.

Maar in afwachting van de uitkomst moest dit frommeltje – stormen Dudley en Eunice beuken momenteel op ons kust en deze Kamila zou bij ons nu niet naar buiten kunnen, want dan waait ze weg – wel doortrainen. En dat dan onder grote belangstelling van de op deze rel afgekomen internationale pers en vrijwel alleen zonder vrienden of familie, want die mogen die Olympische bubbel niet in.

Zo waren we met zijn allen getuige van een klein, teer vogeltje dat in haar training geen sprong meer landde en dat – toen ze gebroken naar de kant gleed – ook nog eens moest zien hoe haar coach haar de rug toe draaide en boos weg liep. Het volgende beeld, Kamila in tranen met een haar toegegooide koe-knuffel wanhopig in haar armen geklemd, vond ik hartverscheurend. Het zal je dochter maar zijn! Topsport op zich is al bikkel hard, maar pas 15 jaar en dan alleen met al dit moeten dealen….ach gossie.

En hier kom ik dan toch terug bij het rugby en dat mooie bord dat ik bij verschillende clubs op het terrein heb zien staan: “These are kids and this is not the Six Nations“.

Wees voorzichtig en tackle hard!

Liefs,
Mum

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement