Rugby is meer dan sport alleen 

  -   Benjamins
De HRC “Legacy” (geschiedenis, nalatenschap) 

HRC is een rugbyclub die er alles aan doet, al 86 jaar, om de rugbysport voor haar leden mogelijk te maken. Logisch dat iedereen de club in eerste instantie associeert met de rugbysport. 

Voor veel HRC-leden betekent de club echter veel meer dan alleen een prachtige sport op het veld. Voor die leden heeft de club heeft een plek verkregen in het hart. De club is vaak de bron van vele vriendschappen die vaak over generaties heen gaan. Als je langer lid bent dan ken je de bekende families die er altijd geweest zijn en altijd hun bijdrage op en rondom het veld hebben geleverd. Je kent dan ook de namen van bekende spelers van HRC zoals Jus van Doorn, Michel van der Loos, Marcel Eman, Zeno Kieft en vele anderen. Je kent dan ook de verhalen over hoe de club ooit begon en hoe de oude lichting destijds zelf ons clubhuis heeft gebouwd waarbij we tijdens die bouw even niet meededen aan de competitie. Die acties, die verhalen op- en rond het veld en al deze mensen maakten en maken onze geschiedenis en vormen de ziel en legacy van onze club. 

Een contactsport in teamverband haalt wat dat betreft het beste in de mens naar boven. Respect, discipline, saamhorigheid, je inzetten voor het collectief. Dat was vroeger zo en dat is nu nog steeds zo. De sport moderniseert wel maar het fundament is vrijwel ongewijzigd. Dat maakt de sport en onze club tijdloos. “Het team boven het individu, en de club boven het team”. Dat neem je mee in het dagelijks leven en koester je als waarde met je maten en vrienden en vriendinnen van HRC. 

We groeien hard de laatste jaren en daar zijn we trots op. We zien gelukkig ook dat in het algemeen de normen en waarden van HRC nog steeds onverminderd van kracht zijn. We zien ook dat mensen zonder eigen rugby-ervaring hier een heel positieve bijdrage aan kunnen leveren. Ook in het bestuur zitten mensen die niet zelf gerugbyd hebben maar wel volledig passen in de club. Bijzondere leden die helpen om onze “Legacy” verder te versterken! 

Dit is echter niet vanzelfsprekend en we moeten er aan blijven werken met zijn allen dat we de HRC-cultuur handhaven. We moeten nieuwe leden en elkaar er soms aan herinneren dat lid zijn bij HRC veel verder gaat dan consument zijn bij een fitness! En dat schept deels wel een verplichting maar het is vooral erg mooi en bijzonder om daar onderdeel van te mogen zijn! 

We hebben als bestuur deze “Legacy” als vast onderwerp opgenomen in onze bestuursvergadering. In een tijd waarin we ons clubhuis verbouwen en hard groeien vinden we het heel belangrijk om geen concessies te doen in kwaliteit aan wat we in het verleden hebben opgebouwd. Dat zijn we aan onze club verplicht en zo voelen we dat ook. 

We vinden het belangrijk dat ieder HRC-lid trots is op zijn of haar club. Lidmaatschap bij HRC is vaak voor ook het leven. Veel mensen beginnen ooit als speler maar zetten zich later in als trainer, teammanager, commissielid of anderszins. Al die rollen zijn belangrijk en gewaardeerd! En hard nodig, vroeger, nu en straks. 

De HRC-Legacy, u zult deze rode draad gaan herkennen in HRC-activiteiten en communicatie als terugkerend thema. 

Met Ovale groet,
Het HRC-bestuur.

Deel dit artikel:    
 
 
© 2023 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement