Nederlands XV U20 3e op EK!

  -   Nieuws
foto door José Fernandes

Met een geweldige overwinning op Rusland (43-0) is het Nederlands XV U20 3e geworden op het EK. HRC is enorm trots op hun prestaties, al was het alleen maar omdat 10 (oud-)HRC’ers en Matt en Marcello onderdeel uitmaakten van dit team.

Oud-HRC’er David Weersma was als supporter aanwezig tijdens het EK U20 afgelopen week in Coimbra, Portugal. Voor Rugby.nl heeft hij onderstaand toernooiverslag geschreven:

 

DE TERUGKIJK OP DE HISTORISCHE PRESTATIE VAN NEDERLAND U20 TIJDENS HET EUROPEES KAMPIOENSCHAP 2019 IN PORTUGAL.

Na een voorbereiding waar onder leiding van Zane, Matt, Marcello, Allard, David en Fysio Sebas niks aan het toeval werd overgelaten gingen onze jongens met een gezonde portie zelfvertrouwen naar Coïmbra, Portugal.

De eerste wedstrijd tegen de fysieke Roemenen beloofde een zware test te worden, maar met onze massieve voorwaartsen en bliksem snelle drie-kwarters hoopten wij hun grote spelers te vermoeien, en daarvan te profiteren.

Ondanks mooie counter-aanvallen en snelle breaks konden de Nederlandse mannen voor een lange tijd niet de druk omzetten in punten, maae hoewel het de laatste 15 minuten nog erg spannend was, eindigde deze wedstrijd met een mooie en erg belangrijke 8-7 winst voor Nederland.

De Coaches gingen direct hard aan het werk met de analyses om zeker te zijn dat wij onze foutjes zouden verbeteren, en scherper tegenover de Portugezen zouden verschijnen.
De jongens waren kritisch op zichzelf, en wisten dat ze nog beter konden én moesten.

De 2e wedstrijd tegen de Portugezen was een hoog geanticipeerde wedstrijd.
Door de teleurstellende wedstrijd van vorig jaar wisten we nu dat we tactisch en fysiek gezien een stapje omhoog moesten doen om een kans te maken.

De mannen speelden hun longen uit hun lijf, maakten tackels alsof hun leven er van af hing, en speelden dapper en snel.
Onze krijgers in de voorwaartsen die vorig jaar nog een stevig lesje scrummen kregen, waren dit keer machtig in de Setpieces, en gaven de Backs een goed platform om vanaf te spelen.

De wedstrijd eindigde dan wel in een 22-12 verlies, waar deze Nederlandse Strijders geen genoegen meer mee nemen, maar Hoofdcoach Zane verzekerde zijn team na de wedstrijd nog eens dat de stappen die deze groep in een jaar gemaakt heeft niks minder dan exceptioneel zijn, en dat als deze progressie voortgezet kan worden de komende jaren voor Rugby Nederland erg speciaal kunnen worden.

Nog een positief puntje is dat conditioneel gezien onze mannen grote stappen hebben gezet.
Waar wij vorig jaar na de tweede wedstrijd kampte met veel blessures waren onze jongens dit jaar, naast een hersenschudding en een paar plekjes en pijntjes, nog topfit.

Voor de spelers (én de coaches!) een ideale situatie want nu kon er naast een sterk ‘Starting 15’ ook nog steeds een impactvolle reserve bank opgesteld worden

De laatste wedstrijd tegen de Russen werd zeer serieus genomen, aangezien wij nog volop meededen voor een plek op het podium.
Zoals de Roemenen waren de Russen ook fysiek sterk, maar conditioneel wat minder dus er werd gekozen voor een sterk pack vooraan, en flitsende backs erachter, om de Russen conditioneel te slopen.

Little did we know.. onze Nederlandse Helden waren niet alleen conditioneel te sterk, zelfs fysiek werd er over de Russen heen gelopen alsof ze er niet waren.

De wedstrijd begon weer met wat nerveuze foutjes en het duurde dik een kwartier voordat de eerste punten gescoord werden, maar vanaf dat moment was het éénrichtingsverkeer.

Mooie passjes, snelle runs sterke carries zorgde voor een enorme 43-0 winst, en daarmee was deze wedstrijd de Kers op de Taart van een speciaal toernooi waarin duidelijk gemaakt werd dat Nederland Rugby kan strijden, én winnen tegen de grote landen!

Door dit bijzondere laatste resultaat behaalde Nederland U20 een Historische 3e plek op het EK, waardoor het zich nu 10e van Europa mag noemen onder de landen van de 6 Nations, Georgië, Portugal en Spanje.

Een prachtige afsluiting voor deze geweldige, gedisciplineerde groep jonge heren, en hun Coaching Staff.

Dit geeft een hoopvol beeld op de toekomst van Nederland Rugby.

Deel dit artikel:    
 
 
© 2023 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement