‘Kolonel’ voert bevel over HRC

-   HRC 1
Interview met Matt Roper in AD/HC 15/9/18 door Klaas-Jan Droppert
Met militaire precisie opbouwen. Daarvoor wil de Engelsman Matt Roper, kolonel buiten dienst, bij HRC de basis leggen. Zodat de Haagse rugbyers op de lange termijn aan de vaderlandse top terugkeren.

,,Dit is wel symbolisch”, zegt Matt Roper als hij in het clubhuis om zich heen kijkt. Dat wordt momenteel compleet verbouwd. ,,Wat met dit clubhuis gebeurt, staat ook het team te wachten. We moeten het gaan opbouwen, zodat HRC straks weer tot de top van Nederland behoort.”

Die renovatie is hard nodig, want HRC stond vorig seizoen bijna op instorten. Degradatie uit de ereklasse, de eerste keer in de 85-jarige geschiedenis, was heel dichtbij. Pas met de laatste kick van de wedstrijd tegen DSR-C konden de Haagse rugbyers de play-offs om lijfsbehoud ontlopen. Voor het bestuur het sein om in te grijpen. Coach Silvester Ramaker werd aan de kant gezet, Matt Roper werd aangesteld.

Nottingham
,,Ik ben al sinds 2006 in Nederland en heb diverse teams gecoacht. Ook ben ik de hoofdcoach van de British School of The Netherlands. Zo ben ik betrokken geraakt bij de Nederlandse jeugdteams. HRC werkt veel met jeugd, dus veel van de spelers kende ik al. Zij, maar ook de oudere, hebben erop aangedrongen om mij aan te stellen.”

Met de 55-jarige uit Nottingham afkomstige Roper heeft HRC een bijzondere coach in huis. Hij speelde voor het Engelse schoolteam, voordat hij carrière in het leger maakte. Roper diende onder andere in Irak, Afghanistan, de Falkland-eilanden en Cyprus. De Engelsman nam na 23 jaar als kolonel afscheid van het leger en is nu werkzaam bij de NAVO in Den Haag.

Strategie
,,Eigenlijk zijn er heel veel overeenkomsten tussen op missie gaan in bijvoorbeeld Afghanistan en het veld voor een rugbywedstrijd betreden. Je moet fit zijn, rekening houden met de tegenstander, je moet gedisciplineerd zijn en je moet vooral op elkaar kunnen rekenen. Militaire strategieën zijn al meer dan tweeduizend jaar oud, er zijn boeken over volgeschreven. En zo is het ook bij rugby, want tactiek en strategie zijn daar net zo belangrijk. Ik reik die aan, maar de spelers moeten die omarmen. Anders wordt het niets.”

Zoals te verwachten valt, hecht de ex-militair veel belang aan discipline. ,,Discipline en respect zijn de kernwaarden van rugby, dus logisch dat ik die belangrijk vind. Maar ik ben geen coach die gaat staan schreeuwen, ik leg verantwoordelijkheid bij de spelers. Hen heb ik verteld dat twee keer per week trainen niet voldoende is. Je moet er meer voor doen. Daarom heb ik individuele trainingschema’s en dieetschema’s uitgedeeld. De oudere spelers moeten erop toezien dat alles wordt nageleefd.”

Roper verwacht dat de terugkeer van HRC naar de top nog wel enkele jaren gaat duren. ,,In vier jaar moet de renovatie klaar zijn. Daarom ga ik ook helpen bij de jeugd voor een goede doorstroming. Het probleem van HRC is dat het in de breedte niet sterk genoeg is. Er moet een beter tweede team, dat de concurrentie met jongens uit het eerste aangaat, komen. Dat moet met jongens vanuit de jeugd gebeuren en heeft tijd nodig. Vandaar dat, nu er van mijn ‘dreamteam’ zes of zeven niet zijn, het heel moeilijk wordt om vervangers te vinden. En dat terwijl we starten tegen Castricum, Hilversum en ’t Gooi. Zwaarder kan bijna niet.”

Roper denkt niet dat HRC dit seizoen al de aansluiting met de topteams maakt. ,,De top 6 en dus kwalificatie voor de kampioenspoule wordt lastig. Dat gat is nog te groot. Of ik bang ben dat het plan na dit seizoen dan in duigen valt? Dat is een goede vraag, maar aan het einde van het seizoen zien we wel of er spelers van buitenaf, bijvoorbeeld uit het buitenland, bij moeten. Ik heb in elk geval een overeenkomst voor een jaar, bezegeld met een handdruk. Voor het geld doe ik het niet, want ik heb een goed betaalde baan. Het is uit liefde voor de sport. Daarom zal ik ook niet na een jaar opstappen. Een militair kan tenslotte ook niet zomaar het slagveld verlaten.”