Kleine kater

  -   Colts
Colts NK finale
Verslag van de NK finale Colts 1 vs The Dukes 1 in Amsrerdam

The morning after the Cup final afternoon before.

Sinds de laatste klasse competitie overwinning thuis op Amstelveen, (wat gewoon een top wedstrijd van onze helden was) moest er in de NK finale op het oudste en hoogste jeugd niveau worden aangetreden tegen the Dukes. 

Op voorhand wist een ieder die de HRC Colts een warm hart toedragen dat dit een lastige opgave zou zijn. Want over het hele achterliggende seizoen was van deze tegenstander niet gewonnen. Tegelijkertijd gaven de klinkende behaalde resultaten tegen de overige teams op het hoogste niveau van Nederland wel een gevoel dat het geen onmogelijke opgave hoefde te zijn. En met dat gevoel werd in grote getale vanuit het Haagsche afgereisd naar het rugby stadion in Amsterdam. De spelers met de bus en de harde kern op eigen gelegenheid. Behalve wat bloemencorso verkeersophoping tussen Wassenaer en Lisse kon er soepeltjes worden doorgereden  

De stemming zat er goed in. Vertrouwen op eigen kunnen. Als er gespeeld kon worden zoals de trend was over de afgelopen maanden was er een 50/50 kans. Dat was het gevoel op de volle tribune. Er was op de tribune ook een ander gevoel maar dat kwam omdat de harde wind via de zijkant schuin over links een gevoelstemperatuur van min 40 of zo gaf. Als de bond weer wat centjes heeft, misschien even nadenken hoe dat verbeterd kan worden. Want het Mokumse tochtgat aan de schaduwkant kan makkelijk worden dicht gemaakt lijkt mij. 

Dat zou het spel en eerlijkheid ook ten goede komen want het team wat door de toss tegen de wind in moet beginnen heeft gewoon een heel groot nadeel. Veel kracht wordt verspild tegen de wind in. Jammer en onnodig. U raadt het natuurlijk al, ja we begonnen tegen de wind in. 

Ondanks dat grote externe nadeel kon in de eerste helft pas in de laatste minuten van de reguliere speeltijd een door een verder prima leidende ref van de dag een try worden gedrukt door de mede finalist. Daar gingen wel wat momenten aan vooraf waar zo vanaf de tribune bekeken de ref voor had kunnen fluiten. Bovendien speelde HRC door een gedwongen blessure wissel in deze laatste minuten van de eerste helft met 14 man. 

Het verloop van de wedstrijd had ook heel anders kunnen lopen want onze Colts hadden zelf in de zesde minuut van het eerste bedrijf (na het kenmerkende snelle balspel) een schitterende try gedrukt maar die werd afgekeurd. Het waarom was in ieder geval bij velen onduidelijk en of niet te begrijpen. 

Hoe dan ook was door twee field goals en de niet benutte conversie de schade half time nog te overzien qua score. Maar niet door de blessures. Want ons verdedigend blok had wel wat schade opgelopen. Met wat wissels tot gevolg. 

Echter, met een positief gevoel werd de tweede helft ingegaan. Want (theoretisch bekeken) zou de wind dan in het voordeel werken. De praktijk was met de kennis van nu helaas wel weerbarstiger. 

Binnen twee minuten na de half time hervatting was er een nieuw blessure geval aan Haagsche kant en werd er op de eigen try line hard verdedigd met een gele kaart tot gevolg zodat het wind voordeel werd omgezet in een ondertal nadeel. 

Maarrrrr, in de 18de minuut werd er door onze Colts een mooie try gescoord en de conversie benut wat de spanning weer terug bracht. 7-11. Dat heeft wel heel veel kracht gekost. Teveel kracht. Want er kwam vrij snel in het voordeel van the Dukes een try en conversie overheen. Wat gedurende het verloop van het tweede bedrijf ondanks een tomeloze inzet en vechtlust van onze Colts niet meer hersteld kon worden. 

Hoe dan ook was het een fantastische ervaring voor alle boys. Na een seizoen met waanzinnig mooie momenten. The Dukes waren dit seizoen beter en HRC kon de momenten om het om te draaien tijdens deze finale wedstrijd niet goed genoeg benutten. Derhalve oprechte felicitaties aan the Dukes. Tot volgend seizoen.  En voor de HRC Colts is het zeker geen schande om als tweede van Nederland te eindigen. 

Rest voor onze Colts het toernooi gedeelte waarin nog zat te winnen is. Dus het rugby genieten van en met onze Colts is zeker nog niet voorbij. Aanstaande dinsdag als een puppy uit het water deze verliespartij lekker van je af trainen. 

Uw na de toch wel gezellige BBQ en een paar biertjes met een kleine kater wakker geworden rugby ouder(e)

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement