We kondigde het vorige week al aan, ook Theo Heesen staat natuurlijk stil bij het overlijden van Jus van Doorn.
Jus van Doorn, oud-speler, Erelid en Erevoorzitter van HRC, Erelid van de Nederlandse Rugby Bond, onderscheiden met de bronzen en gouden erepenning van de FIRA. Een legende in geheel rugby Nederland, maar vooral een levensgenieter. Op 1 april overleed Jus onverwachts in zijn geliefde Zuid-Afrika.
Er is al de nodige aandacht aan zijn overlijden geschonken, middels een in memoriam en een prachtig stuk van Kitty, zijn weduwe. Maar over deze geweldige man is nog zoveel te zeggen.
Jus komt in 1962 in aanraking met HRC. Van Doorn bruisend van energie en daadkracht en met de wind van welvaart in de rug. Al na een jaar zwaait hij met de voorzittershamer, maakt via een vriend kennis met de rugbysport. “Hij bracht me in contact met Robbie Heckmann. Toen ik hem voor het eerst zag staan, dat mannetje, dacht ik: nou dat stelt ook niks voor, dat rugby. Maar goed, hij nodigde me uit voor een wedstrijd. Ik geloof tegen Te Werve. Nou ik ben gaan kijken, maar toen ik aankwam, kreeg ik meteen een paar schoenen en een shirtje in m’n handen gedrukt. Ik moest maar meedoen. Ik pakte alles, wist ik veel. Toen pas zag ik dat eigenlijk niemand verstand had van rugby.” Een nieuwe ervaring voor Van Doorn, die zijn sporen had verdiend in de rallysport.
Nadat hij in 1963 de voorzittershamer had overgenomen, ging hij vol door. Iedereen, in ieder geval de ouderen, denken nog met leedvermaak terug aan de ‘coupe Van Doorn’. “Bij de bond telde HRC nog niet erg mee. Ik las in de statuten, dat alle vertegenwoordigers van een club stemrecht hebben. Wij hadden in die tijd 60 leden en zijn toen met z’n allen naar de vergadering gegaan. Ik ben toen vice-voorzitter geworden.” In 1964 treedt hij alweer af, omdat hij toch in de ogen van velen bij de bond te snel ging. En, er was bij HRC ook veel te doen. Maar in 1965 is hij al weer terug in het bondsbestuur,
In oktober 1963 vertrekt bondsvoorzitter Jr. Mr. A. Texeira de Mattos naar Parijs voor het 21e FIRA congres. Zijn voorstel om het jaar daarop de vergadering in Den Haag te houden, wordt aangenomen. De NRB heeft eigenlijk geen notie hoe dat organisatorisch aan te pakken. De hulp van Jus van Doorn wordt ingeroepen en hij zet een spectaculair programma in elkaar, met als locatie Het Kurhaus.
Van Doorn is de initiator achter de realisering van het eerste Nationale Rugby Centrum annex clubgebouw van HRC in Den Haag, dat op 27 september 1969 op zijn verzoek wordt geopend door de Zuid-Afrikaanse rugby legende ‘Dok’ Danie Craven. HRC is één jaar uit de competitie gestapt om onder bezielende leiding van Van Doorn het clubgebouw te bouwen.
Als hij in 2005 Zuid-Afrika na vele jaren weer bezoekt, bezwijkt hij vanaf de eerste dag weer voor de charme en schoonheid van het land en doet binnen een week een bod op een huis in Constantia. Nadien verhuist hij naar een wijngaard in de buurt van Stellenbosch. Zijn vrouw vermoedt dat vooral de aantrekkingskracht van het aantal 24/7 rugbyzenders op TV en de nabijheid van Newlands Rugby Stadion de doorslag heeft gegeven. De directe nabijheid van een aantal fantastische wijnhuizen is een bonuspunt. Een aantal van de ‘Springbokken’ bezit wijngaarden van naam. Zo ook Pieter Gerhard du Toit, Hempie genoemd om dat zijn hemd altijd uit zijn broek hing. Hempie speelde zijn eerste testmatch in 1981 tegen de All Blacks.
Jus hield ook wel van verrassingen. Ik werd een aantal jaren geleden door hem opgebeld: “Met Jus, ik zit nog in Zuid-Afrika, maar ben zaterdag in Den Haag. Kan jij zaterdagmorgen foto’s van mij maken bij het clubgebouw?” Zaterdag bij het clubgebouw: “We gaan naar het dak. Daar wil ik de foto’s.” Op het dak kleedt Jus zich uit en met alleen een rugbycap in de hand (voor zijn geslacht) poseert hij. “Het is een verrassing voor Kitty. We gaan een pikante kalender maken, zoals de Franse rugbyers hebben gedaan”. Het typeert Jus ten volle. Altijd in voor iets bijzonders. Zo wil ik hem ook herinneren.
Foto: Jus van Doorn (r) met Hempie du Toit. (Op de Facebook pagina van HRC licht Theo in een comment toe dat Jus niet zomaar een flesje wijn krijgt aangeboden.)