Informatiebijeenkomst Horeca 16 april

Op dinsdag 16 april vond de horeca-informatiebijeenkomst plaats. Ongeveer 30 leden/vrijwilligers waren hierbij aanwezig. De bijeenkomst werd boven in het nieuwe clubhuis gehouden op de plek waar straks de bar en keuken in gebruik genomen worden.

Doel van de bijeenkomst was het informeren van de aanwezigen en het beantwoorden van vragen over de keuze om de horeca uit te besteden en de keuze voor exploitant Q. Weliswaar was op onze oproep in Op de Proppen er slechts één reactie ontvangen, toch merkten we dat er onrust omtrent het thema was en sommige mensen het wellicht makkelijker vonden zich op een avond uit te spreken dan zaken op papier te zetten.

De context

HRC heeft vanaf de oprichting van de club de horeca in eigen handen gehad en de bar en de keuken zelf gerund. De overgang om dit los te laten en over te laten aan een partij die we niet kennen, zorgt bij een aantal leden voor een ‘unheimisch’ gevoel. Tijdens de bijeenkomst kwam dit ook duidelijk naar voren en het bestuur onderkent dat juist over dit onderwerp, dat veel vooral langjarige en zeer betrokken leden aan het hart ligt, duidelijker en meer had moeten worden gecommuniceerd.

Met 700 leden en bijna 200 vrijwilligers zoals ouders die niet lid zijn maar wél betrokken, heeft het bestuur ervoor gekozen maximaal in te zetten op onze Rugby sport en zo geen beroep te (hoeven) doen op (ouders van) leden om de horeca/bar te bezetten.. We hebben straks een clubhuis met welhaast een professionele infrastructuur, zodat het voor ons als leden en vrijwilligers écht op de rugby kan gaan (en alles wat daar omheen bij hoort natuurlijk!)

De invulling

Onderdeel van die professionele infrastructuur, naast de reeds aangegane overeenkomsten met Villa Bloom BSO en B&B Healthcare voor permanente fysio en een volwaardige gym, zal een compleet uitgeruste keuken zijn waar wij dagelijks gezonde en gevarieerde maaltijden uit willen serveren. Niet alleen omdat goede voeding van groot belang is, maar ook omdat met elkaar na de wedstrijd of training eten, de derde helft om het zo te zeggen, een integraal onderdeel van onze rugbycultuur vormt.

Dit aspect van de rugbysport waren wij op de club – behoudens voor de selectie – grotendeels kwijtgeraakt en om dit juist weer nieuw leven in te blazen, lag het uit handen geven van die verantwoordelijkheid voor de hand. Gegeven onze niet-bestaande omzetten op keuken, was het volledig uit handen geven van de horeca de beste manier om daar een partij voor te vinden.

Tijdens de informatiebijeenkomst werd door bestuur nogmaals benadrukt en door de aanwezigen onderkend dat het van belang is om deze nieuwe situatie – waarin de horeca volledig wordt uitbesteed en HRC een percentage van de omzet ontvangt – aankomend seizoen de kans te geven, waarna wij in de ALV volgend jaar het proces zorgvuldig met u allen zullen evalueren.

Prijsstijging per afgelopen januari

Min of meer gelijktijdig aan de start van Q afgelopen januari zijn ook de prijzen van consumpties verhoogd. Dit heeft niets te maken met de komst van Q! Het lage (6%) BTW tarief is per afgelopen januari verhoogd naar 9% en tevens heeft het bestuur de afgelopen 5 jaar de prijzen van consumpties niet verhoogd. Maar helaas zijn de inkoopprijzen in die periode wel verhoogd. Zo kostte een fust bier begin 2014 €127,28, sinds afgelopen januari kost een fust €148,55. Een verhoging van 17%. We konden niet anders dan de bierprijs per glas van €2 naar €2,30 verhogen (+15%).

En bijvoorbeeld Aquarius. Kochten we in 2014 een treetje (24 flesjes van 33cl in voor €16,64, nu kost ditzelfde treetje maar liefst €23,75. Een verhoging van 43%. We konden niet anders dan ook deze prijs verhogen van €1,75 naar €2,50 (ook 43%). En daarmee is de BTW verhoging dus niet een verrekend.

Dit geldt voor zeer veel consumpties die verkocht worden aan de bar. In feite kosten onze consumpties vergeleken met 2014 evenveel. Het is dus absoluut niet zo dat door de komst van Q’s Horeca de prijzen zijn verhoogd. Wij als bestuur, konden niet anders dan de prijzen verhogen omdat we de afgelopen 5 jaar de prijzen niet hebben verhoogd terwijl de inkoopprijzen en BTW wel flink verhoogd zijn. Afgelopen 1 januari was daartoe een mooi moment omdat per die datum het lage tarief van de BTW werd verhoogd. Woensdag 17 april stond in De Telegraaf een artikel over de prijsstijgingen in de horeca.

Met nadruk wil het bestuur dan ook aangeven dat de prijsstijging van afgelopen januari niets te maken heeft met de komst van Q’s Horeca. Wij hebben gekozen om de prijzen te verhogen om deze in de maat te laten lopen met de verhoogde inkoopprijzen en het lage BTW tarief.

Wij roepen u kortom allen op om Q en zijn team een warm welkom te heten in ons straks nieuwe clubhuis en vooral met uw bestuur te communiceren als u suggesties heeft om het aanbod, de variëteit of enig ander aspect in de dienstverlening te verbeteren!