Ooit zag hij een grote foto van Sébastien Chabal – the Caveman – op de eerste pagina van het sport katern van de krant. Rugby was toentertijd in Nederland nog geen sport van betekenis, maar de Fransman was ook in ons land een icoon. Jaren later stond hij in de scrum tegenover deze reus en tackelde hij hem later die wedstrijd genadeloos neer. “En toen wist ik wel dat ik wat bereikt had” was zijn bescheiden conclusie.
Nou, ook zonder Chabal kan je zeggen dat hij – nadat hij als 11-jarige bij HRC begon, op zijn 19e gescout werd door Stade Rochelais en als 22-jarige een profcontract bij die club in de wacht sleepte – tot de buitencategorie behoort! Om als Nederlander in een groot rugbyland als Frankrijk het tot prof schoppen is maar weinigen gegeven. Zeker als je je daarbij bedenkt dat er geen gebaand pad was; hij heeft het allemaal zelf, in een vreemd land, in een vreemde taal, ver buiten zijn comfortzone, voor elkaar weten te boksen.
De man over wie we het hebben is HRC’s eigen icoon: Zeno Kieft. Zijn rugby carrière ligt inmiddels achter hem en hij is terug op het oude nest in Den Haag aan het bouwen aan zijn tweede carrière. Die carrière bouwt voort op het bijzondere pad dat hij heeft afgelegd. Zeno heeft veel meegemaakt, het behalen van de top binnen het Rugby, het zich haar solide vestigen en die plek ook lang behouden, vergt een bijzondere drive en een speciale mindset. Daar kunnen anderen veel van leren en precies dat en vele andere lessen die hij uit het rugbyen op topniveau heeft getrokken, gaat hij inzetten in zijn maatschappelijke carrière.
“Rugby is een bijzondere sport. Het team, en niet het individu, staat voorop en een goed samenwerking binnen dat team is essentieel. Je bent fysiek van elkaar afhankelijk en moet elkaar helpen binnen een spel dat extreme veranderingen kent, samen met mensen die sterk van elkaar verschillen. Meer divers en uitdagend zie je samenwerkingen niet vaak. De lessen die ik van en met mijn team en de diverse coaches leerde, laten zich één op één vertalen naar andere samenwerkingsvormen en stonden aan de basis van één van mijn workshops “Optimale teamprestatie” zoals ik die bijvoorbeeld aan het Ministerie van Defensie heb gegeven”.
Naast interactieve workshops is Zeno ook te boeken als motivational speaker. Dan ligt de focus doorgaans meer op het pad dat hij heeft afgelegd en hoe hij zijn weg heeft weten te vinden. Hij schuwt het persoonlijke niet en vertelt open, eerlijk en heel inspirerend over zijn uitdagingen en hoe hij bijvoorbeeld heeft leren omgaan met tegenslagen.
Overigens kan je de man wellicht “uit” het rugby halen, maar het rugby nooit uit de man; voor rugby clinic’s en rugby specifieke trainingen kan Zeno natuurlijk ook benaderd worden! En (ook) hier is hij breed inzetbaar. Van enthousiasmerende clinics voor jong en oud die je laten proeven aan deze geweldige sport, tot specialistische teamtrainingen op hoog niveau gericht op specifieke onderdelen van het spel; hij heeft het allemaal in huis. Your chance to learn from the very best!
And this little phrase in English brings me to ensure you that it will not be a problem to present in English et également en français bien-sur.
Overigens zijn de drie boven genoemde basiselementen die Zeno aanbiedt onderling te combineren en worden ze in goed overleg op maat van jouw groep/evenement gesneden. Wat de locatie betreft: HRC is een prachtige optie, maar andere locaties zijn ook bespreekbaar. Neem gewoon eens contact op om de mogelijkheden te bespreken (info@zenokieft.com) en neem een kijkje op zijn website www.zenokieft.com om meer over Zeno te weten te komen en zijn blogs te lezen.