HRC verliest geflatteerd van DIOK met 55-21

-   HRC 1
DIOK - HRC 25 november 2017

De derbysfeer uit de jaren negentig voelde ik niet bij aankomst op het terrein van de tegenstander. Wellicht komt dat door het grote verschil op de ranglijst. In die jaren ging de strijd om de titel altijd tussen HRC en DIOK. Het waren echte derby’s met veel publiek rondom het veld. Wat soms flinke emoties opriep. En volop aandacht van de lokale media.

In het kampioensjaar, we schrijven 1999, werd er een best of three gespeeld. Wat een waren slijtageslag was. Je kent dat wel: “boten van hout, mannen van ijzer”. Het heeft 10 jaar geduurd voor HRC de Leidenaren van de kampioenstroon kon stoten. Kortom een derby.

Voortvarend van start
Anders dan de uitslag doet vermoeden is HRC zeker niet van de mat gespeeld. De jongens van coach Ramaker gingen voortvarend van start en hadden veel balbezit. Ook in de fase dat DIOK scoorde. DIOK werd van het eerste fluitsignaal onder druk gezet wat resulteerde in een snelle try van Victor Huurman. Diok kwam al snel op gelijke hoogte. Door niet vooruit te verdedigen, slechte tackels en het effectieve spel van DIOK kwam HRC al snel op achterstand te staan. Door tries van de Leidenaren in de 20ste -, 31ste -, 35ste en 38ste minuut werd de ruststand 38-7. Even leek het er op dat HRC op weg was naar een geweldig pakslaag.

HRC herpakt zich
HRC begon na rust wederom agressief en met veel inzet aan de wedstrijd. Al snel zette HRC vijf punten (11e minuut) op het scorebord door een try van Aryton Pieterse. Overigens voor mij “Man of match”. HRC herpakt zich geweldig in deze fase van de strijd. Er was weer geloof in eigen kunnen. Na 7 minuten wederom een try van Haagsche kant (38-21).HRC had op dat moment het meeste balbezit. Doordat DIOK-spelers vanuit de diepte op volle snelheid door de verdediging beukten en, helaas, door slecht tackelwerk bouwden de Leidenaren de voorsprong uit naar de einstand van 55-21.

Complimenten
Ik moet onze jongens echt complimenteren met hun inzet. Tot aan het laatste fluitsignaal bleven de HRC-ers strijden voor iedere meter veldwinst. Penaltykicks werden omgezet in scrums of line-outs om zo toch 5 punten op het scorebord te krijgen. Ook van DIOK-zijde werd er een compliment uitgedeeld. Terecht want om een leuke wedstrijd te krijgen zijn er 2 teams nodig. Ik had liever de punten mee naar de Theo Mann Bouwmeester zien gaan dan de complimenten.

Aanstaande zaterdag wacht de thuiswedstrijd tegen het onderaan geplaatste Hookers. Wellicht een overwinning?

Ruud Truijens

Bekijk de samenvatting van DIOK-TV