Het CV van (17) Mark

  -   Nieuws

Naam: Mark van der Laan

Afkomstig uit: geboren in Borne en opgegroeid in Holten, een Tukker in ballingschap eigenlijk.

Huwelijkse staat: Vrijgezel.

Positie als speler: voornamelijk 2e rij, met een incidenteel uitstapje als loosehead prop en 3e rijer.

Rugby carrière: geïnspireerd door mijn opa van moederskant, ging ik als 18 jarige snotneus tijdens de introductieweek van de universiteit Leiden buurten bij het LSRG. Wat wist ik van rugby als oud-voetballer? De bal had een aparte vorm en je mocht beuken, een kinderhand is dan al snel gevuld. Daar heb ik uiteindelijk acht jaar met veel plezier gespeeld. De trips waren het hoogtepunt van elk seizoen, kennismaken met andere rugbyculturen en elke wedstrijd die op tour werd gespeeld werd glorieus gewonnen, tenminste zo herinner ik mij het. Eigenlijk na het eerste jaar was ik helemaal verknocht aan de sport, bij LSRG noemen we dat het Gevoeltje, al zou ik het niet kunnen omschrijven wat het nou precies is. Maar uiteindelijk snotneuzen van 18 worden ouder en moeten ook weer verder in de wereld. Uiteindelijk ben ik in Enschede beland en het eerste wat ik deed was kijken of daar ook rugby werd gespeeld en zowaar! De overstap van studentenrugby naar een “burgerclub” bleek niet heel erg groot, gelukkig. Want rugby’ers blijven toch dezelfde lieve, leuke (rand)debielen, of ze nou in Den Haag, Leiden, Enschede of Sexbierum spelen. Na drie jaar in Enschede te hebben gespeeld met ook weer de nodige doses lol en bier erbij ging ik toch weer terug naar Leiden om verder te studeren en ben toen weer een jaar bij het LSRG gaan ballen, weer met veel plezier. Maar na dat seizoen dacht ik, zo het is wel welletjes geweest, ik hang mijn kicksen op. Dus niet. Op een mooie dag tijdens de HRD ging ik toch even kijken naar de verrichtingen van Oud-LSRG tijdens het Oude Meesters toernooi en wat denk je, dat Gevoeltje, het ging weer kriebelen. Dus de dinsdag erna mijn kicksen uit het vet gehaald en komen trainen en ingeschreven bij HRC en daar wedstrijden in het 2e, 3e en als mijn achillespees en de huidige toestand het toestaan dan ook met het 4e.

Coaching carrière: Ben nu 3 jaar coach bij de GTBM, begonnen bij de Benjamins, nu tweede jaar bij de Mini’s en hopelijk volgend jaar bij de Cubs. Dat grut is soms wel enorm geteisem, maar dat houd je ook scherp. De eerste training was wel een schok, kinderen zijn eerlijk op het harde af en met vijf minuten had een van smurfen mij al een existentiële crisis aangepraat. Voordeel is wel, van daaruit kon het alleen beter gaan en dat is het ook geworden. Ben door deze ervaring, denk ik, als coach, speler en mens gegroeid, al kunnen anderen dat waarschijnlijk beter bepalen. Laat ik afsluiten met een ongevraagd advies aan andere spelers bij de senioren, word ook trainer.

Coaching qualifications: IRB 1 en 2, al moet nog nog mijn praktijkexamen doen.

Carrière buiten rugby: werkzoekend, af en toe schrijf ik wat en doe ik dingen in het bestuur.

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement