Greetings from South Africa

  -   Nieuws
Uit het oog, maar nooit uit het hart en forever (een beetje) HRC

Vorige week deelden we het tweede deel van David zijn Road to Spain waarin hij verhaalde hoe het hem in Zuid-Afrika is vergaan. Hoe toepasselijk dus dat we deze week mogen “afreizen” naar onze eigen Kai van Kampen die op dit moment nog in Zuid-Afrika zit en die tegen de zomer de stap naar een Europese club hoop te maken.

Mijn naam is Kai van Kampen (19 jaar) en op het moment zit ik op de Stellenbosch Rugby Academy of Sport (in Zuid Afrika).

Op mijn 6e ben ik begonnen met rugby bij HRC, maar ik was al op de club te vinden tvanaf mijn 4e; om te kijken naar mijn broer (Jasey van Kampen) z’n trainingen. Tot de Junioren heb ik de jeugdopleiding van HRC gevolgd en gelukkig kon ik ook deelnemen aan de Rugby Academy Zuid West op het Segbroek College.

Op m’n 15de heb ik de kans gekregen om naar de Grey High School (Port Elizabeth) te verkassen met hulp van onder andere Vuyisile Mbula de coach van RAZW. Grey High was de beste optie voor mij. Het is een top tien rugby school in Zuid Afrika. Grey High heeft veel Springbok spelers geproduceerd, denk bijvoorbeeld aan Siya Kolisi, de huidige captain van de Springbok Captain! Wij spelen tegen andere grootmachten als Paul Roos (Stellenbosch) en onze broeder school Grey College (Bloemfontein).

School rugby in Zuid Afrika is een groot ding. Het wordt heel intense beleefd en bij belangrijke wedstrijden kan het toeschouweraantal wel oplopen tot wel zes/zeven duizend man. Dat legt de druk er natuurlijk op, ook omdat alles wat je doet wordt onthouden en uitgezonden op TV. Maar je leert er ook veel van.

Door Corona heb ik jammer genoeg mij laatste rugby seizoen voor Grey High School niet kunnen spelen. Vervelend want dit was mij een belangrijk jaar geweest om mijzelf in de kijker te spelen. Gelukkig heb ik in 2019 ook een goed seizoen gedraaid voor het eerste team, waardoor ik toch vast een goede naam voor mezelf heb kunnen creëeren en er tijdens de Corona pandemie wel interesse is geuit door rugby makelaars die willen helpen om mij naar de top te brengen. 

Omdat het Zuid Afrikaanse schooljaar pas eind november eindigt en het Europese rugby seizoen dan al vol aan de gang is, was het wel moeilijk om bij een Franse of een andere Europese club aan te sluiten. Daarom heeft mij rugby makelaar me aangeraden om terug naar Zuid Afrika te gaan en deel te nemen aan Stellenbosch Rugby Academy of Sport. Ik heb het hier super naar mijn zin, omdat ik veel leer en eindelijk weer lekker kan rugbyen. Deze academy loopt door tot juni en in de hoop dat ik daarna alsnog bij een Europese club kan aansluiten.

Dit is al met al mijn vierde jaar in het buitenland, maar ben en blijf altijd in hart en nieren een Hagenees. Zelfs nu veel van het rugby is stil gelegd, probeer ik HRC (van de jeugd tot de senioren) zoveel mogelijk te volgen!

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement