Rugby Mum – Geschiedenisles

  -   Column
Rugby mum - all blacks

Veel van ons zijn (nog wat langer) aan het homeschoolen. Vaak bloed irritant, maar tegelijkertijd een (soms welkome, of zelfs hard nodige) opfriscursus.

Hoewel mijn boys hun mum vooral niet nodig hebben in verband met school en/of huiswerk (“bemoei je er niet mee!”), was er laatst toch een opzoek-dingetje waarvoor ik ingeschakeld werd. Van het een kwam het ander – ik zat toch al achter de computer, wanneer niet? – en dus zocht ik op of dat verhaal van die William Webb Ellis die met de bal zou zijn gaan rennen en zo rugby heeft uitgevonden, nu wèl of niet klopt.

Mijn conclusie (en die van heel veel anderen) het is klets! De oorsprong van het Engelse football – zo las ik – gaat honderden jaren terug. Het bestond al ruim vóór die Webb Ellis op school zat. Ik las zelfs over sporten (caid en harpastum) die vergelijkbare waren en die al door de Romeinen werden gespeeld. Om nu helemaal tot die Romeinen terug te gaan, ging me een beetje te ver. Bovendien, die Engelsen zijn al uit de EU, om ze nu ook nog het uitvinden van voetbal en/of rugby af te nemen….

Ik focuste dus op dat oude Engelse football spel. Dat zou een mix geweest zijn van de sporten die wij nu rugby en voetbal noemen. Het had weinig regels en die regels verschilde ook nog eens van plaats tot plaats. Het enige vast element was dat beide teams een object (het hoefde niet eens een bal te zijn) over de lijn van de tegenstander moesten zien te krijgen. Soms lagen die lijnen meer dan anderhalve kilometer uit elkaar, soms was het “veld” de dorpsstraat, of had het speelveld geen grenzen en spelers mochten de bal (en hun tegenstanders) trappen, ermee rennen, gooien etc. Er waren dus tal van varianten en veel was toegestaan.

In de negentiende eeuw werd naar (kost)school gaan steeds gebruikelijker. Die (kost)scholen moesten  hun leerlingen wel de hele dag zien bezig houden. Sport bleek dé manier om dat te doen. (Dat levert weer een mooi bruggetje naar het hier en nu op; hoe geweldig is het dat er op HRC zo veel jeugd toch kan blijven trainen!) Eerst hadden ook al die scholen hun eigen regels. Op veel scholen was het dragen van de bal niet toegestaan, daar spelden ze “voetbal”. Maar op sommige scholen werd er een versie gespeeld waarbij je wél met de bal in je handen mocht lopen. Het zou zo maar kunnen dat een van die scholen zich bevond in het stadje Rugby en het zou ook wel eens het begin kunnen zijn van de splitsing van dat oude football in voetbal en rugby want scholen hoeden van regeltjes en er zal dus vast wat meer vastgelegd zijn in die tijd..

Die definitieve scheiding zou overigens pas later zijn gekomen. Ik las dat een discussie over “hacking” – het tackelen van je tegenstander door hem hard tegen zijn schenen te schoppen – daar voor zou hebben gezorgd. Bij voetbal werd dat verboden. Sindsdien vinden rugbyers voetballers waarschijnlijk watjes. Of dat helemaal terecht is? Tegenwoordig is schenentrappen bij voetbal én bij rugby verboden, maar als je kijkt op welk veld je het vaker ziet ….Daar hebben we het misschien nog wel een andere keer over. Genoeg gehomeschoold voor vandaag.

Wees voorzichtig en tackle hard (en netjes)!
Liefs,
Mum

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement