RUGBYERS ZORGEN DAT ERNSTIG GEBLESSEERDEN ‘ERBIJ’ BLIJVEN
Tijdens de Haagse Rugby Dagen wordt traditioneel gecollecteerd voor de Stichting Nazorg Sport Gehandicapten (SNSG). Omdat de HRD en dus ook die collecte – door de nieuwbouw HRC en corona – 2x heeft moeten overslaan, doen we nu een extra beroep op uw goedgevendheid voor het werk van de SNSG.
Wat doet deze stichting, hoor ik u denken?
In 1988 werd een ongelukkige val van rugby – international Marcel Bierman, uitkomend voor Oranje tijdens de Hong Kong 7S, hij raakte zwaar en blijvend geblesseerd; Marcel hield er een dwarslaesie aan over. In de jaren daarna overkwam dit nog enkele rugby spelers (m/v) in ons land. Voor hen is de Stichting Nazorg Sport Gehandicapten opgericht.
De sociale voorzieningen in Nederland voor ernstig gehandicapten zijn niet slecht, maar zij passen soms niet op de typische problemen waarmee een sportgehandicapte bij de omschakeling van zijn of haar leven te maken krijgt. Vaak is extra financiële bijstand nodig, bijvoorbeeld voor aangepast vervoer, speciale ICT – voorzieningen of ondersteuning bij alternatieve sportactiviteiten. De nazorg omvat ook medische begeleiding waarbij gebruik wordt gemaakt van advies van ervaren medisch specialisten, vaak uit de rugby -wereld.
Daarnaast draagt de SNSG bij aan ondersteuning in de vorm van persoonlijke contacten en groepsbijeenkomsten met gehandicapte rugbyers en hun familie en/of mantelzorgers. Jaarlijks organiseren we o.m. een ‘meet & greet’ ontvangst voor deze oud-spelers tijdens de Amsterdam 7S, waar ze genieten van de rugby-ambiance en het ontmoeten van sportmaatjes van voorheen. Zo zorgen we ook dat ze ‘erbij’ blijven.
HRC heeft altijd bijgedragen aan de stichting.
Oud HRC-voorzitters Chris Nolten, Henk Duiverman , Marten Vente & Tjeerd Huisman, hebben zich jarenlang voor de SNSG ingezet. Zo ook oud-penningmeester KeesJan Duiverman. En na Tjeerd is nu onze Diederik van Imhoff actief als medisch adviseur van de SNSG.
Daarom doen wij tijdens de Haagse Rugby Dagen altijd een beroep op al het publiek om te laten zien dat we in het Nederlandse rugby weten wat teamsport is en dat we samen de pechvogels onder ons niet laten vallen.
Gelukkig is door aanpassing van spelregels, rugby deze eeuw veel veiliger geworden. Hopelijk komen er geen nieuwe slachtoffers meer bij, maar voor die van voorbije jaren gaat het nooit over; hun leven gaat verder in een rolstoel.
Namens de stichting en onze ex-rugbyers, alvast bedankt voor uw gift,
Marten Vente
Voorzitter Stichting Nazorg Sport Gehandicapten
Meer weten? www.snsg.nl. Lid worden van onze Club van 100? info@snsg.nl