ff kennismaken – Ayrton Pieterse

-   HRC 1
De spelers van HRC Heren 1 XV stellen zich voor

Bij terugkeer op het oude nest zijn Tom Eelman, Kevin Krieger, David Anderson en Ryan Berrevoets al voorgesteld (zie de “Terug van weggeweest” berichten). De rest van HRC Heren 1 kan natuurlijk niet achterblijven. Vandaag is het de beurt aan onze Clubcaptain Ayrton Pieterse.

Ayrton, je bent een (heel) bekend gezicht op HRC, maar hoe ben je eigenlijk bij rugby terecht gekomen?

Mijn vader speelde rugby in zijn jeugd en ik kom sinds mijn geboorte al op HRC. Ik ben er mee opgegroeid, heb eigenlijk nooit iets anders gekend en ook nooit iets anders willen kennen.

Als je al sinds je jeugd op HRC rond loopt heb je vast flink wat herinneringen. Wat is de mooiste uit de jeugd?

O, dat is moeilijk kiezen. Mijn beste jeugdherinneringen zijn denk ik toch de trips. Toen ik in de jeugd zat deden we dat nog met alle jeugd samen (van Turven – Guppen bestonden nog niet – t/m Colts). Zo leerde ik HRC-ers van jong tot oud kennen. Het is ook 1 van de redenen dat het zo goed voelt dat er spelers zijn teruggekomen. Ik ben samen met die mannen opgegroeid en ik heb ze training gegeven toen ik bij de Colts zat en zij bij de Mini’s.
Daarnaast staat het 2 jaar op rij winnen van de dubbel (NK XVs en 7s) met de Colts in mijn geheugen gegrift. Vooral omdat mijn zusje tijdens dat 2e seizoen overleed. Dat maakte het voor ons als team extra belangrijk om die finale te winnen.

Begrijpelijk dat dat een heel bijzonder moment was. Hoe zit het met HRC 1, wat is je leukste herinnering daar?

Ik was er niet bij toen het team kampioen werd in 2013-2014. Toen zat ik in Australië, maar natuurlijk heb ik alles op de voet gevolgd. Ik weet nog dat ik tijdens de finale met mijn club in Manilla was om een toernooi te spelen. Toen ik de uitslag doorkreeg ben ik juichend door het hotel gerend!
Ja, en natuurlijk ook de eerste keer dat ik mee mocht spelen in het eerste. Ik was 17 en super trots dat ik het Oranje Blauw mocht aantrekken. Dat is trouwens nog steeds zo!

Oranje? oeps, ik dacht altijd dat het geel was….maar mooie verhalen! Wat heeft rugby je – naast die herinneringen – gebracht?

Het belangrijkste dat rugby mij gebracht heeft zijn vrienden voor het leven. Als team zijn we altijd samen en mijn teammaten zullen altijd tot mijn beste vrienden behoren. Daarnaast heeft het me geleerd door te zetten en hard te werken voor wat ik wil bereiken.

Is er ook iets dat je bij rugby hebt geleerd en dat je maatschappelijk verder heeft geholpen?

Zoals ik al zei heeft rugby mij geleerd hard te werken als ik iets wil. Sinds dit jaar heb ik een baan in de IT, zonder dat ik daar een opleiding in heb gevolgd. Ik krijg van het bedrijf ruimte om het vak te leren en daar maak ik optimaal gebruik van. Zo doe ik een online cursus en werk ik hard om steeds meer te leren. Ik merk dat de mentaliteit die ik van rugby ken me ook daar buiten echt verder helpt en kansen biedt.

Je geeft al jeugdtraining sinds je 16e en traint dit jaar weer de Colts. Is er iets dat je de jeugdspelers in het algemeen wil meegeven?

Bepaal zelf wat je uit rugby wilt halen en ga daar vol voor. Wil je de beste speler ter wereld worden? Dan zorg je dat je hard werkt. Dat geldt niet alleen tijdens trainingen, maar ook in je vrije tijd. Maar wil je gewoon gezellig sporten met je vrienden, dan is rugby ook een prima keuze. Zorg dan dat je er altijd voor ze bent om samen te kunnen genieten.

Tot slot zijn we natuurlijk benieuwd naar je favoriete speler, positie, wedstrijd en stadion.

Mijn favoriete speler is op dit moment Richie Mo’unga.
De leukste positie is outside centre.
Gaafste wedstrijd: mijn debuut voor het Nederlands team tegen Moldavië.
Mooiste stadion: Murray Field.

foto: rugby-shots.nl