ff kennismaken (6) Lorenzo Groos

De spelers van HRC Heren 1 XV stellen zich voor

De zesde alweer. Lorenzo, ten eerste hopen we natuurlijk dat je goed en snel herstelt van je blessure, maar daar gaan we het nu niet over hebben. Veel spelers uit HRC 1 spelen al vanaf hun jeugd bij HRC. Jij bent pas later in- c.q. overgestapt. Hoe ben jij bij rugby uitgekomen?
Mijn oppas raadde dat ik zou gaan rugbyen; ze vond mij altijd te druk. Ik ben dus als klein jochie op mijn oude club Hookers gaan kijken. Nadat ik een training had mee gedaan, wist ik meteen dat dit het helemaal was voor mij.

Volgens mij ben je uiteindelijk bij de Colts naar HRC overgestapt toch? Wat is je leukste herinnering aan dat stukje jeugd bij HRC?
De finale/het landskampioenschap met de Colts winnen, waarbij ik zelf de winnende scoorde. Dat was echt een geweldig gevoel.

Wat heeft rugby jou tot nu toe gebracht?
Ik ben op veel mooie plekken geweest, heb veel mooie momenten binnen en buiten het veld meegemaakt en natuurlijk veel mooie mensen leren kennen! Trainers, spelers en beste vrienden.

De club wil de jonge rugbytalenten en de senioren bij elkaar brengen. Jij bent al een paar jaar trainer bij de Colts, wat wil jij de jeugd van HRC meegeven / leren?
Ik vind het heel leuk om met de Colts te werken. Er zit veel potentie in de jeugd van HRC en ik hoop de jongens wat bij te kunnen brengen. Ik probeer die gasten al een beetje op dezelfde manier te laten rugbyen zo als wij het doen bij de Senioren – er zijn er een hoop die best kans maken om in de toekomst voor het 1e te spelen – zo probeer ik de stap van Jeugd naar Senioren iets minder groot te maken en ze bij(/voor) de club te (be)houden.

Heb jij nog tips voor jeugdspelers die in het eerste willen spelen, of met rugby verder willen gaan?
Hard werken! Zorg dat je zo veel uren op het veld en in de gym doorbrengt als je tijd hebt. Niets is leuker als bij de Senioren met je vrienden goede wedstrijden neer te zetten. Dat kan alleen als je goed fit bent en een goede skill set hebt.

Wat is je gevoel bij de selectie voor komend seizoen?
Een gevoel dat ik nog niet eerder heb gehad bij de Senioren; eindelijk het gevoel dat er echt wat in zit! Een hoop goede spelers en een team vol met vrienden. Dit belooft iets heel moois!

Wat zijn je ambities en waar denk jij dat je staat over 5 jaar?
Goed presteren met HRC is wat ik nu het belangrijkste vind. Als dat goed gaat, dan wil ik misschien verder kijken naar het Nederlands team, maar daar ben ik nu nog niet echt mee bezig.

Wat is je mooiste moment/herinnering met de boys (heren XV) van HRC?
In mijn eerste seizoen bij de Senioren ging eigenlijk alles mis met het 1e en we degradeerden zelfs bijna. Toch beleefde ik toen voor mij persoonlijk het mooiste moment tot nu: tegen het einde van onze wedstrijd tegen DSC (de winnaar zou niet degraderen, dus er stond veel op het spel voor beide teams) was het mijn penalty kick waardoor we niet degradeerde.

Oooo ja, jouw kick in die pot tegen de Delftse Studenten. Ik geloof dat niemand langs de lijn nog nagels over had, het was zo spannend! En die ontlading. Ik denk dat iedereen zich dat nog kan herinneren en begrijp goed dat dat een heel speciaal moment voor jou was. Het zou misschien een goede afsluiting zijn van dit vragenrondje, maar toch wil ik je nog kort vragen
naar je favoriete rugbyspeler? Cheslin Kolbe;
de leukste positie? 10/15;
de gaafste wedstrijd ooit? de NL U18 EK finale tegen Rusland, waarbij ik captain was;
en het mooiste stadion van de wereld? Ik heb geen favoriet, daar heb ik er te weinig voor bezocht. Als ik er toch een moet kiezen dan ga ik voor De Kuip!

Foto: Marcel van der Looij