ff kennismaken (5) Freek Schuurman

  -   HRC 1
De spelers van de HRC Heren selectie XV stellen zich voor

Ook deze week hebben we weer een gewillig slachtoffer weten te vinden in de selectie van HRC 1: Freek Schuurman stelt zich aan jullie voor.

Freek, dank voor je tijd. Vertel eens, hoe is de liefde voor rugby bij jou ontstaan?
Thuis. Ik kan mij goed herinneren dat wij thuis altijd naar de Six Nations en het WK keken en daarbij heeft mijn vader altijd gerugbyd. Het was voor mij dus meer dan logisch dat ik ook begon te spelen.

De sport is je dus zo’n beetje met de paplepel ingegoten. We zijn benieuwd naar of rugby je maatschappelijk verder geholpen en wat het je (verder) nog gebracht heeft?
Op het maatschappelijke vlak is mijn netwerk via rugby flink gegroeid. Daarbij was ik ook heel blij dat ik voor mijn vorige opleiding stage kon lopen bij HRC. En verder? Verder heeft het me heel veel vrienden en mooie herinneringen gebracht. Van rugby trips met de jeugd tot het spelen van Europese jeugd Kampioenschappen in Toulouse en Boekarest.

Je noemde al trips en bijzondere (EK) wedstrijden, als je terugkijkt naar je tijd als jeugdspeler van HRC, wat is dan mooiste jeugdherinnering?
Mijn Colts jaar 2015/2016. Super leuke groep gasten waar ik vandaag de dag nog steeds mee samen speel en contact mee heb. Mijn coaching- en management-staff van toen, staat nog steeds elke wedstrijd langs de zijlijn en mijn 2 trainers van toen (Amir en Aryton) zijn natuurlijk teamgenoten geworden. Verder zijn we dat jaar op trip geweest naar Agen in Frankrijk. Die ga ik echt nooit meer vergeten.  En dat seizoen zijn we ook kampioen in de Plate en Nederlands Kampioen Sevens geworden.

Heb je ook nog een tip voor de huidige HRC jeugd en zie je voor je zelf nog een rol bij de jeugd?
Mijn gouden tip is dat ze vooral moeten genieten van hun tijd op de club. Op het veld, in de kleedkamer en in het clubhuis. Bij geen andere sport gaat het er zo aan toe als bij rugby. En of ik een rol voor mijzelf zie bij de jeugd? Ik heb al meerdere jaren training gegeven aan de jeugd. Veel van de spelers die ik toen trainde spelen nu in de senioren. Dat is erg leuk om te zien. Full time jeugd trainen is nu even moeilijk in te passen, maar het lijkt mij wel heel leuk om een of meer evenementen te organiseren voor de HRC jeugd.

Wat zou je willen meegeven onze jeugdspelers die er van dromen om in het eerste te gaan spelen en echt verder willen in het rugby?
Durf om hulp te vragen. Dat geldt zeker wanner je begint met krachttraining. Vraag dan direct hulp aan een professional, in plaats van eerst maanden zelf iets proberen zonder dat je een duidelijk idee heb wat aan het doen bent. Verder moet je natuurlijk proberen op rugbytraining het maximale eruit te halen en goed luister naar de trainer.

Wat is je gevoel bij de selectie voor komend seizoen?
Ik heb een goed gevoel bij de selectie. We hebben een grotere groep waardoor er ook meer concurrentie is. Hierdoor worden trainingen ook serieuzer genomen en door die concurrentie wordt iedere speler beter. In de toekomst kunnen er misschien met deze groep ook prijzen worden verdiend.

Wat zijn je ambities en waar denk jij dat je staat over 5 jaar?
Over 5 jaar hoop ik nog steeds in de selectie van HRC te zitten. De ambitie is dan natuurlijk ook om kampioen te worden.

Dat is een goed vooruitzicht.Wat is je mooiste moment/herinnering met de boys (heren XV) van HRC?
De kerstgala’s waren altijd erg leuk. Ook de wedstrijd tegen DIOK 1 (uit) twee seizoenen geleden is een mooie herinnering. We wonnen die wedstrijd en mochten daardoor in de BeNeCup uitkomen.

Tot slot nog even een kort rondje:
Favoriete rugbyspeler:
Will Genia en Donny van der Veen
Leukste positie: Scrum Half
Gaafste wedstrijd ooit: Super Rugby Finale 2011, Queensland Reds 18 vs Crusarders 13
Mooiste stadion ter wereld: Suncorp Stadium in Brisbane, Australië.

Foto: rugby-shots.nl

Deel dit artikel:    
 
 
© 2023 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement