ff kennismaken (4) Castor Magis

-   HRC 1
De spelers van HRC Heren 1 XV stellen zich voor

Castor – nummer 4 in ons kennismakingsrondje – fijn dat ook jij ons wat meer over jezelf wil vertellen.

Als eerste zijn we natuurlijk weer benieuwd hoe je liefde voor rugby is ontstaan en hoe het zover is gekomen dat je ooit bent begonnen?
Mijn vader heeft altijd rugby gespeeld en dan kijk je toch op naar de sport. Toen mijn broertje Jim ook begon met rugby en ik het spelletje echt een beetje ging volgen, was ik snel enthousiast. Ik speelde toen zelf nog voetbal; wel in de selectie, maar niet goed genoeg voor de echte top. Toen Jim eenmaal was begonnen en ik een paar keer voor de lol had gebald met jongens uit de buurt (Hugo, Luc en Filemon Schöller), ben ik ook gestart en sindsdien ben ik blijven rugbyen.

Wat heeft rugby je tot nu toe gebracht?
Rugby heeft me ten eerste en vooral vrienden gebracht. Mijn beste vrienden rugbyen of hebben op rugby gezeten en ik leer nog steeds vrienden kennen door rugby. Daarnaast biedt het mij een enorme uitlaatklep voor al mijn energie en emoties. En het heeft mij een beter persoon gemaakt en me meer zelfvertrouwen gegeven. Dat zelfvertrouwen gaat overigens verder dan op het rugbyveld, ook in mijn sociale leven, op school en in mijn werk heb ik meer zelfvertrouwen.

Daarmee loop je al op de volgende vraag vooruit; heeft rugby je maatschappelijk verder geholpen?
Ja, dus. Ik denk dat rugby een van de weinige sporten is waarbij je van jongs af aan een bepaalde mindset aangeleerd krijgt, waardoor je beter met mensen leert omgaan en makkelijker echt doorzet om je doelen te bereiken. Het maakt je een beter mens. Het heeft mij geleerd hard te werken voor wat ik wil bereiken. Ook heeft het mij geleerd om goed naar anderen te luisteren en me discipline bijgebracht.

Je loop al flink wat jaren rond op HRC. Wat is je mooiste jeugdherinnering op de club?
Met de jeugdteams waar ik in speelde hebben veel en vaak prijzen gewonnen, maar degene die eruit springt is het Nederlands Kampioenschap met de Colts. Het jaar daarvoor hadden we de finale nog verloren van Eemland. Het opvolgende seizoen waren wij er als team zo op gebrand om dat niet nogmaals te laten gebeuren! De finale was weer tegen Eemland en die tweede keer wonnen we dus. En de kers op de taart was dat ik in de finale ook een try heb kunnen scoren.

Nu je als jeud speler al zoveel succes had, willen we natuurlijk weten of je een gouden tip hebt voor onze huidige GTBM en CJC spelers?
“Hard work beats talent!”. Dat is een motto waar ik erg in geloof. Met hard werk kan je alles bereiken. Maar geef dat harde werk ook zijn tijd. Nog een mooie quote : “Rome wasn’t build in a day”.

HRC is een grassroot club die vooral draait op eigen talent. Daar ben jij een duidelijk voorbeeld van. Naast opleiding van jonge rugbyers, is het vasthouden van die spelers ook belangrijk. Een van de manieren waarop HRC dat probeert is door jonge rugbytalenten en senioren bij elkaar te brengen. Ben/zie jij daar ook een rol?
Ik heb nu al een aantal jaar training gegeven aan de jeugd en het heeft mij zeker een stuk dichter bij die gasten gebracht. Ik vind het leuk te zien hoe zij in het spel groeien. Het lijkt mij ook heel leuk om vaker een evenementen dag te organiseren met de selectie en de jeugd van HRC. Een touch toernooi bijvoorbeeld.

Wat is je gevoel bij de selectie van dit seizoen/je voorspelling voor het komende seizoen?
Ik denk dat wij een grote stap kunnen maken en het zo ver kunnen schoppen als wij zelf willen. Zolang we samen blijven en alle neuzen dezelfde kant op staan gaan wij grootse dingen neerzetten.

Dat horen we graag, want de club is weer toe aan successen van het eerste! En op de langere termijn, waar denk je dat je staat over 5 jaar?
Ik wil het hoogste haalbare niveau spelen. Dat betekent dat ik graag terug naar Nieuw Zeeland zou gaan om daar weer te spelen, of misschien ergens anders in het buitenland. Daarnaast wil ik proberen om mijn debuut bij Nederland XV te maken.  Verder weet ik nog niet echt wat ik van de toekomst wil: het kan alle kanten op gaan.

En dan nog even kort:
je mooiste herinnering met de boys (heren XV) van HRC?
Dat is een moeilijke vraag, dat kan niet heel kort. Ik zou zeggen dat de momenten buiten het veld misschien wel de mooiste zijn. Met de gasten chillen, naar feesten gaan en mooie momenten vieren. Trips zijn ook altijd goud, dat zijn momenten waar je echte banden smeedt.
je favoriete rugbyspeler?
Dan Carter en James O’Connor
de leukste positie? Fly-half
en de mooiste wedstrijd ooit?  EK wedstrijden met NL U18 en U20 of de kwartfinale in Nieuw-Zeeland met Patumahoe.