ff kennismaken (10) Rik van Dijk

  -   HRC 1
De spelers van de HRC Heren selectie XV stellen zich voor

Deze week zijn we midden in “the tight five” zijn beland met onze voorstelronde. We maken deze week kennis met de speler die direct naast onze prop Ian op de eerste rij staat, het middelpunt van de scrum en een van die mannen die je heel makkelijk herkent op het veld: hooker Rik van Dijk.

Rik, in je jeugd speelde je nog niet bij HRC, hoe ben je wél bij rugby terechtgekomen?
Via mijn vader eigenlijk, hij is opgegroeid in Zuid-Afrika en heeft daar het rugby opgepikt. Dit heeft hij in Nederland doorgezet (en zelfs nog kort bij HRC gespeeld). Het was dus vanzelfsprekend dat mijn oudere broer, mijn zus en ik zouden gaan rugbyen. Schijnbaar lag er eerder een rugbybal in mij de wieg, dan dat ik er daadwerkelijk in lag. Ik ben begonnen net voordat ik voor het eerst naar school ging, anderhalve maand voordat ik 4 zou worden. Mijn eerste wedstrijd mocht ik helaas pas spelen in het weekend na mijn 4e verjaardag. Dit was in de tijd voordat er Guppen waren en toen er nog geen tag werd gespeeld, dus ik speelde meteen full contact tegen oudere Turven.

We hebben van je teammaten al inspirerende verhalen gehoord en willen dus ook graag van jou weten hoe het rugby jou maatschappelijk verder heeft geholpen?
Op best wel veel manieren eigenlijk. Aan de ene kant heeft het rugby er voor gezorgd dat ik heb geleerd in hoe je als persoon zou moeten zijn; respectvol en bescheiden bijvoorbeeld. Aan de andere kant heeft het er ook voor gezorgd dat ik een gigantisch netwerk heb. Omdat wij als rugbyers een gemeenschappelijke connectie hebben, kan je ook in je maatschappelijke leven voor een deel terugvallen op/aankloppen bij de rugbyers om je heen. Daarnaast is het voor mij nu ook mijn bron van inkomsten (als coach, niet als speler). Zo kan ik heel erg veel bezig zijn met wat ik leuk vind.

Je speelde dus niet bij HRC in de jeugd en toch wil je het even hebben over je mooiste jeugdherinnering bij HRC?
Ja, ik heb niet in de jeugd van HRC gespeeld en als kind heb ik dus vooral mindere mooie herinneringen aan (de velden van) HRC…. Maar ik heb wel een keer in een combinatieteam gespeeld met de Colts van Amstelveen en HRC tegen een Canadees team (Barrhaven Scottish uit Ottawa). Dit was de eerste keer dat ik in een HRC-shirt heb gespeeld.

Wat wil jij de jeugd van HRC meegeven / leren?
Een rugby wedstrijd winnen is op zich best wel makkelijk. Een wedstrijd verliezen is daarentegen een stuk moeilijker. Dat klinkt misschien vreemd, maar pas als je een wedstrijd verliest, of achter komt te staan, zie je wie er in het team het karakter heeft om echt stappen te zetten binnen het rugby. De beste rugbyers zijn namelijk diegene die, als alle hoop eigenlijk verloren is, een wedstrijd nog weten om te draaien. Niet per se door individuele acties, maar vooral door vechtlust te laten zien, die ook de rest van het team voedt.

Heb jij nog tips voor onze jeugdspelers die in het eerste willen spelen, of echt binnen het rugby verder hopen gaan?
Drie dingen eigenlijk. Ten eerste blijf ten alle tijden respectvol en bescheiden. Je kan nog zoveel winnen en nog zo goed zijn, maar als je coach en je team niet met je om kunnen gaan wordt het moeilijker om te spelen. Ten tweede, train zowel je beste als je mindere punten. Zorg dat je jezelf onderscheidt op je beste punten, maar dat je mindere punten goed genoeg zijn en geen reden kunnen vormen om niet geselecteerd te worden. En ten derde/als laatste tip: zoek zware situaties op. Dit kunnen goede tegenstanders, zware omstandigheden, of zelfs gewoon zware trainingen zijn. Probeer je zo voor te bereiden op zware momenten en tegenslagen, zodat je – als die zich voordoen in bijvoorbeeld een belangrijke wedstrijd – op kunt staan en jezelf kan onderscheiden van anderen.

Zware omstandigheden opzoeken, dat doet denken aan die spannend pot tegen Hilversum dit seizoen. Wat is je gevoel eigenlijk bij de selectie dit seizoen?
Het gevoel bij de selectie is heel erg goed. Met de jongens die terug zijn gekomen, is er wel echt een kwaliteitsimpuls gekomen. Een hogere standaard op training waardoor jongens die “wat comfortabel” waren geworden, weer uitgedaagd worden om terug te komen op het niveau waar ze op kunnen zitten. Daarnaast merk je natuurlijk nog wel dat er een onwennigheid in het team zit, omdat veel van de spelers in nieuwe combinaties op het veld staan waar ze weinig of geen ervaring mee hebben.

Wat zijn je ambities en waar denk jij dat je staat over 5 jaar?
Over vijf jaar verwacht ik dat mijn leven heel anders is dan op dit moment. Als alles loopt zoals het gepland staat, ben ik dan met mijn vriendin naar Australië geëmigreerd. Daar hoop ik dan nog steeds rugby te spelen, maar ik denk dat ik vooral nog meer zal coachen dan dat ik nu al doe. Op een iets kortere termijn is mijn ambitie om met HRC kampioen te worden en meer caps te verdienen in Nederland XV.  

Spannende plannen! Als je nu al zou vertrekken, wat neem je dan mee als je mooiste moment/herinnering met de boys (heren XV) van HRC?
Ik denk dat voor mij een van de mooiste momenten die ik bij HRC heb gehad met de gasten, het pre-season toernooi bij Kituro moet zijn in 2018 (volgens mij). Omdat helaas de Haagsche Rugby Dagen niet doorgingen, moesten we naar Brussel voor een toernooi. Hier zijn wij als groep echt wel gegroeid, met als resultaat de 4e plaats in de competitie dat seizoen. Ook wil ik nog een herinnering met een speler specifiek delen; Ayrton Pieterse die een mooie break maakte en de bal met een no-look offload de bal aan mij gaf waardoor ik kon scoren in mijn debuut voor Nederland XV.

Dank voor je antwoorden Rik, we zijn er al weer bijna doorheen, maar natuurlijk sluiten we weer af met 4 korte vragen.
Favoriete rugbyspeler: Ofa Tu’ungafasi en Bismarck du Plessis
Leukste positie: hooker
Gaafste wedstrijd ooit: Nederland U19 – Georgië U19 op het Europees Kampioenschap U19 in 2014
Mooiste stadion van de wereld: Kings Park Stadium in Durban, en waar ik zelf heb gespeeld, het Estadio Nacional in Lissabon

Foto: Marcel van der Looij

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement