HRC bal op veld

Spelers

De club draait natuurlijk om spelers, het spel en actieve leden. Graag benoemen we onze leden als eerste “faciliteit” van de club.

De Haagsche Rugby Club (HRC) is is de grootste rugbyclub van Nederland! Aan het einde van het seizoen 2021 staat de teller bijna op 800 leden.

Het eerste heren team van HRC komt uit in de hoogste klasse. De club behaalt het landskampioenschap in 1966, 1967, 1968, 1970, 1971, 1972, 1973, 1978, 1980, 1985, 1999, 2001, 2002 en opnieuw 12 jaar later, in 2014. Daarnaast heeft HRC een tweede heren team wat in de Eerste Klasse speelt en een derde heren team dat uitkomt in de Derde Klasse. Tevens is er een dames team “HRC Xtreme” en zij spelen in de Eerste Klasse.

Daarbij De grootste jeugd afdeling binnen Rugby Nederland – circa 640 leden die jonger zijn dan 19 waarvan bijna 400 kinderen die spelen in de jongste jeugdcategorieën (van 4 tot 12 jaar) – weet jaar in jaar uit ook vele landstitels binnen te halen.

Naast spelende leden in alle soorten en maten en op alle niveaus, kan HRC rekenen op een groot aantal enthousiaste (ouders van) leden die – ieder op hun manier – hun steentje bijdragen aan de club.

Terrein

Naast mensen zijn de velden natuurlijk van groot belang. HRC kan beschikken over twee volwaardige velden, waarvan een all weather (rugby)kunstgrasveld (met kurk flakes). Daarbij zijn er nog twee kleinere velden waarop getraind wordt en die gebruikt worden voor de warming-up.

Langs het hoofdveld staat een (bescheiden) overdekte tribune, natuurlijk zijn er dug-outs voor beide teams bij beide velden. Naast het eerste veld staat er een digitaal score bord en er is een persverhoging die dat eerste veld goed overziet. Dat pershok staat overigens wel op de nominatie om vernieuwd/opgeknapt te worden en ook aan een meer permanente livestream opstelling en een buiten-bar tussen veld 1 en 2 staan op de verlang/to do-lijst.

Clubhuis

Het klinkt misschien onbescheiden, maar het zijn niet alleen onze woorden, bezoekers beamen het veelvuldig – HRC heeft een van de mooiste clubhuizen in Nederland. De grote sfeervolle bar, met diverse TV-s, zitjes en (eet) tafels op de eerste verdieping vormt het kloppend hart van het verenigingsleven. Daaraan vast – over de volle breedte – ligt een ruim terras dat uitzicht biedt over het eerste veld. Het schijnt dat ook de haard binnen niet al te lange tijd weer in ere wordt hersteld en zal vlammen.

Op de eerste verdieping bevinden zich ook diverse kleinere (vergader) ruimtes zoals “de eregalerij” en de bestuurskamer waar diverse teams en commissies gebruik van kunnen maken. Ook de professionele keuken die uitgebaat wordt door Food to Love mag natuurlijk niet onvermeld blijven. De eerste is overigens zowel via de trap als met een (invalide)lift te bereiken en een van de toiletfaciliteiten is ook geschikt voor mindervaliden

Op de begane grond bevinden zich 10 kleedkamers met douches en toiletten (elk van buitenaf toegankelijk via een eigen ingang).

Hier bevindt zich ook de professionele de fitnessstudio en fysiopraktijk van B&B Heath Care. Vanzelfsprekend heeft HRC een hechte band en goede afspraken met B&B, zo is een van de fysiotherapeuten van B&B verbonden aan het eerste team. Omgekeerd heeft B&B – dat ook toegankelijk is voor niet leden – als geen ander oog voor rugby.

Ook op de begane grond is er overigens een groot terras en een jeux de boules baan waar (vooral) de oude garde nog regelmatig een balletje gooit. Tenslotte – hoewel nog even toekomstmuziek – zal er op de begane grond een multifunctionele (spelers) ruimte worden gerealiseerd waar teams terecht kunnen voor wedstrijdanalyses, teammeetings etc.

En tenslotte zeer vermeldenswaardig, in lijn met de tijdsgeest; er is heel bewust gekozen voor duurzaamheid; zonnepanelen op het dak, verwarming met infraroodpanelen, hergebruik van materialen Daarmee is het clubhuis mooi toekomstbestedig en doet de club het milieu en ook de clubkas (in ieder geval waar het de energierekening betreft) een plezier.

Duurzaam Clubhuis

Ons clubhuis

Het clubhuis heeft een duurzame karakter. Op het dak liggen 234 zonnepanelen en de warmte binnen wordt geleverd via panelen aan het plafond die stralingswarmte afgeven.