Even voorstellen: Obed Broersma

  -   Nieuws
Ref. Obed
En vergeet je niet in te schrijven voor stap 1!

De ref. heeft binnen het rugby een goede positie en een uitdagende taak. Okay, we klagen wel eens (stiekem), maar de normen en waarden binnen onze mooie sport eisen dat we een referee met respect benaderen en dat er (gewoon) naar hem/haar geluisterd wordt. Wat die taak betreft, ga er maar aanstaan: een boekwerk aan Laws, twee teams die in de regel alles geven en spel dat soms razendsnel kan gaan en van nature heel veranderlijk is. Dat is niet niets! Misschien is die uitdagende taak de reden dat scheidsrechters vinden soms best een uitdaging is. Maar het is wèl een verplichting voor iedere club: per in de competitie ingeschreven (Colts Cup en Senioren) team moet HRC een lid dat als official kan optreden leveren. Reden dus om de referee (beter) op de kaart te zetten en wie kan die kar beter trekken dat Obed Broersma?! Voor het geval je hem nog niet kent introduceren we hem en zijn plannen hierbij graag.

Wie ben je?
naam: Obed Broersma,
geboren: heel lang geleden,
getrouwd: met Elisangela,
gezin: vader van 5 kinderen (17-32 jaar), waarvan 2 bonus en sinds kort bonus-opa.I
beroep: ik werk al 35 jaar in de IT.

Wat doe je binnen het Rugby?
In 1984 ben ik begonnen met rugby; in Nederland, bij de mooiste club van Nederland, met als coach Ralph Simonis. Ik moet toegeven dat er periodes zijn dat ik voor kortere of wat langere tijd ben gestopt, maar echt helemaal losgekomen van het rugby, ben ik nooit. Na wat omzwervingen ben ik in 2002 weer terug beland bij …. de mooiste club van Nederland! Als speler was ik voornamelijk actief in 3e teams, op vrijwel alle posities, behalve op 9 en 10. Mijn laatste jaren bij het 3e had ik zelfs de bijnaam “SuperSub”.

In 2007 – toen ik het gevoel kreeg dat mijn actieve loopbaan als speler misschien wel een beetje aan zijn einde zou kunnen komen – heb ik voorzichtig wat stapjes gemaakt richting het fluiten en in 2014 ben landelijk gaan fluiten, voornamelijk in de 2e klasse Heren. In 2021 heb ik mijn certificaat Coaching Match Officials gehaald en sinds December 2022 mag ik mijzelf ook World Rugby Educator (Match Officials) noemen. 

Wat doe je bij HRC?
Sinds oktober ben ik functionaris Scheidsrechterzaken in het team van Matt Roper. Een van mijn taken is het maken en uitvoeren van plannen om ons (HRC)scheidsrechter team te versterken. Op dit moment heeft HRC 4 refs die landelijk/regionaal in te delen zijn, maar dat aantal mag zeker nog wel iets omhoog. We gaan referee worden/zijn gewoon sexy maken binnen HRC!

Hoe wil je dat bereiken?
Ik zit vol ideeën en plannen, want rugby ref zijn is – geloof me – echt leuk! De eerste stap is dat we bezig zijn met de voorbereiding van korte sessies van 2 uur. Die sessies zijn een stoomcursus om de jongste jeugd fluiten. Het doel is om dit 2x per maand te doen. Meer details kan je de komende maand verwachten. Naast heel veel aanmeldingen – we zijn de mooiste club van Nederland met de grootste jeugdafdeling van Nederland dus inzet van een ieder is een must – hopen we (oudere jeugd)leden hiermee ook te enthousiasmeren om de volgende stap te nemen.

Wat is die volgende stap?
Die volgende stap begint met het aanmelden van leden bij Rugby Nederland voor de World Rugby Referee 1 opleiding. Dat is een 1-daagse cursus die ze voorbereidt op de (op)volgend stap. Als ze nog steeds enthousiast zijn – ik kan me niet anders voorstellen – gaan we een coach vinden die ze regelmatig begeleidt in de ontwikkeling en die ze aanmeldt bij de development group die talent door ontwikkelt. Met de aanmelding bij die development group start een opleidingstraject en als dat heel goed gaat zie je (Nederlandse) refs inmiddels wel doorstromen naar Europees of World Rugby niveau! Maar (eerlijk is eerlijk) dat is wel al jaren verder…..

Dat klinkt goed. Alvast aanmelden dus voor stap 1! Hoe kunnen we je bereiken?
obed.broersma@haagscherugbyclub.nl

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement