DIOK 4 – HRC 3

  -   HRC 3

Waar storm Ciara vorige week een spelbreker bleek, was storm Dennis ons beter gezind. Dus wij reden om 10:00 richting Leiden voor een onderonsje tegen de DIOK Amigos. Wij wisten dat het lastig zou worden. Wedstrijden tussen DIOK en HRC zijn toch altijd hard bevochten derby’s en wij gingen met een sterk pack en een geïmproviseerde driekwartlijn richting het Leidsche. Het plan van te voren was simpel. De weersomstandigheden en het veld lieten geen vloeiend aanvallend spel toe. Dus werd het een wedstrijd tussen de zestien voorwaartsen wat uiteindelijk ging bepalen welk team er met de punten er vandoor ging. Het is een cliché in het rugby dat de voorwaartsen de wedstrijd voor je winnen en de backs bepalen de uitslag, maar voor vandaag klopte dat ook. 

            De wedstrijd begon om 11:30 en met de regen die horizontaal kwam aanwaaien en DIOK had de kick off, maar de kick off kwam niet verder dan twee meter waardoor de wedstrijd pas echt goed begon met een scrum. Het bleek het begin van een heerlijke wedstrijd modderworstelen, met een incidentele bal die de driekwartlijn in ging met meestal een knock on als resultaat. De eerste twintig minuten was een combinatie van scrums, voorwaartsenwerk en backs die hun verdedigende werk niet ontliepen. Toegegeven, we stonden onder druk maar wij hielden stand, soms met hard werk, soms met kunst en vliegwerk. Maar na een kwartier konden wij ook wat momentum opbouwen en gestaag volgde de opmars naar de tryline van DIOK. Na twintig minuten hadden wij een scrum op vijf meter van de lijn en na een sterke scrum pakte onze Nummer 8 Bas de bal en knalde over de lijn voor de eerste try van de wedstrijd.

            Dit was ook voor ons het teken om door te gaan met waar wij mee waren begonnen, hard werken en voor elkaar vechten. Na onze eerste try kregen wij ook meer grip op DIOK en konden wij hun ook beter indammen. Tegen het einde van de eerste helft lagen wij weer voor de tryline van DIOK en met pick en go’s probeerden over de lijn te gaan. Het was zowaar uw nederige kroniekschrijver die vanuit een pick en go over de lijn heen ging, maar door een sterke verdediging op het laatste moment oordeelde de referee dat de bal niet gedrukt was. Wat wel goed nieuws moest zijn voor de fullback die onder mij lag modder te happen. Maar terug naar een scrum op de vijf meter lijn en de bal kwam aan bij inval flyhalf Michiel en met ruimte voor hem drukte hij de bal en schoot ook zelf de conversie door de palen waardoor de ruststand op 0 – 12 stond. 

            Tijdens de rust werden wat wisselingen doorgevoerd en wij gingen weer met frisse moed door in de tweede helft. Maar DIOK zou DIOK als zij zich niet zouden herpakken en de eerste twintig minuten van de tweede helft kwamen zij ook vlammend uit de startblokken en wederom stonden wij weer onder hevige druk. Maar wij bleven stand houden en ondanks de ene scrum na de andere lukte het ons niet om onder de druk uit te komen. Met nog een twintig minuten te spelen was er dan toch de aansluiting voor DIOK. Vanuit een line-out kwam de bal bij een van de props van DIOK terecht en hij drukte zich over de lijn, 5 – 12. Wij pakten de draad hierna weer op en gingen ook weer op jacht naar een derde try om toch weer wat lucht te krijgen en vijf minuten later kwam die ook en na goed voorwaartsenwerk was het Kul die onze derde try drukte. Met nog een kwartier op de klok bereikte de wedstrijd zijn hoogtepunt, maar was het een Leidsch Quartiertje of werd het een Haagsch Kwartiertje. Beide teams bleven vol gaan voor de overwinning, maar wij merkten dat de vermoeiing toesloeg bij DIOK en wij konden nog doorgaan. Met nog vijf minuten te gaan en vijf scrums later kwam de bal via Michiel bij Guillaume terecht die, zijn eerste wedstrijd in bijna een jaar, de ruimte voor zich zag en over de lijn heen schoot voor onze vierde try en daarmee het bonuspunt veiligstelde! Michiel kickte de conversie door de balen om de eindstand op 5 – 24 te zetten.

            Daar stonden wij dan, na tachtig minuten hard werken, iedereen onder de modder, maar met een grijns zo groot dat die vanuit het International Space Station gezien kon worden. Weer vijf punten Leiden gepakt, in een zware wedstrijd tegen een van de weinige teams waar het ook na de wedstrijd gezellig mee is. Het was een echte harde pot waarin bleek dat wij in zware omstandigheden voor elkaar vochten, wij zonder veel poespas, maar met een degelijke basis speelden dat wij na vier wedstrijden stevig op de tweede plek staan in de plate poule, maar met meer dan reële kansen om aan het eind van het seizoen op de eerste plek te staan. Maar dat kan alleen als wij met elkaar er hard voor gaan werken. Maar als wij vechten zoals in Leiden, heb ik daar alle vertrouwen in. Nog een speciale dank voor de Ed, of Èèèèèèèèèèèèèèèèèèèd zoals wij hem noemen. Hij werd op het laatste moment nog opgeroepen, maar maakte geen minuut speeltijd, maar waar andere mensen op het laatste moment afhaken kan je wel op Ed rekenen om er te zijn, dus dank Ed! Verder ook nog een klein dankwoord naar Tony B en Ben die de storm trotseerden om hun teamgenoten van morele steun te voorzien! 

Hard en laag door de modder,
Mark

Deel dit artikel:    
 
 
© 2023 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement