De jeugd heeft de toekomst

  -   Mini's
Ook de Mini's laten van zich horen op deze verjaardag

88-jaar en met heel veel toekomst, want er staat al weer een blik vol Mini’s klaar om aan het einde van het seizoen de stap te gaan maken naar echt serieus competitie spelen. Op een heugelijke dag als deze delen de Mini’s graag hoe het er in dat laatste jaar GTBM aan toegaat op HRC.

Zit je zeven jaar op rugby en word je gevraagd; “in welk team speel jij?” Moet je zeggen “de Mini’s”. “De wat?” … “De Mini’s”. “Maar je speelt toch al heel lang?” “Ja, dat klopt, maar dat noemen ze zo bij rugby; de Mini’s, dat zijn de jongen en meisjes van 11 en 12 jaar”. Mini’s zijn klein, zitten samen in een verpakking of hebben een Engelse vlag op hun dak…. Laat het ze maar niet horen!

De competitie ligt voorlopig stil”, is het eerste wat te lezen is op onze website. Daar hebben de Mini’s geen last van. We spelen namelijk nog geen competitie. Het is voor ongeveer de helft van onze jongens en meisjes het laatste jaar in de GTBM. Lekker ballen op zaterdag, op een half veld, zonder dat de standen en rangschikking centraal worden bijgehouden. Een aanwaai-vader als gamecoach komt er nog mee weg als hij de regels niet precies kent. Het gaat bij de Mini’s nog vooral om plezier en zelfvertrouwen en niet om winnen. We selecteren niet, zijn niet heel streng, maar willen wel progressie zien. We leren onze jeugd om met respect, discipline en de juiste instelling te rugbyen. De dingen doen, die je niet leuk of eng vindt op het moment dat je er geen zin in hebt, dat is discipline en soms lastig op te brengen. Een goede tackle, onvoorwaardelijke support, op tijd overspelen zijn de belangrijkste vaardigheid in het rugby en daarvoor is discipline nodig. Dat is wat de Mini’s trainen. Dat is wat wij vinden dat ze zouden moeten kunnen aan het einde van het seizoen. Als ze eenmaal zo ver zijn, zijn ze geen Mini meer.

Gelukkig hebben we stevige hesjes, vallen ballen op de grond en blijkt support soms een onduidelijke Engelse term. We zijn nog niet zo ver en kunnen dit seizoen nog genieten van onze grootste kleine jongens en meisjes van de GTBM.

We hebben dit seizoen weer een toegewijde groep trainers die drie keer per week op het veld staat om de Mini’s te begeleiden. Onze managers Saskia en Maurice, de teamouders, een plukje stagiaires, het GTMB bestuur en de ouders/verzorgers hebben allemaal een rol in onze organisatie. Dat is goed omdat we te groot en ambitieus zijn om het puur amateuristisch aan te pakken. Wat een goed nieuws dat de nieuwe Director of Rugby is aangesteld, zodat we ook zijn deskundigheid kunnen gebruiken om van de Mini’s Cubs te maken. “Mini, Cubs?” Ja, zo noemen we dat bij rugby.

Joppe, november 2020

Deel dit artikel:    
 
 
© 2024 Haagsche Rugby Club | Privacy Statement